Kako namestiti Kodi v Linux – navodila po korakih


Pogosto lahko slišite, da v računalnikih z Linuxom primanjkuje programske opreme vrhunske kakovosti (zlasti ko gre za medije in zabavo). Vendar pa se Kodi-jevi razvijalci zavzemajo za pošteno obravnavo vseh. S tem rečeno, to’Ne preseneča, da lahko Kodi v celoti izkoristite v različnih različicah Linuxa.

Zaradi svoje edinstvene strukture je nameščanje Kodija v Linuxu izvedeno prek vrste ukazov. To izkušenim uporabnikom Linuxa seveda ni nič čudnega, celoten postopek pa je razmeroma enostaven. Potrebujete zanesljiv vodnik - in vi’pridi na pravo mesto.

Brez dodatnega aduta’Pogovorimo se o namestitvi programa Kodi v Linux, pa tudi o nekaj drugih zanimivih stvareh. Eno je gotovo - do konca tega članka, vi’Imeli boste svoj Kodi.

Kako namestiti Kodi v Linux

Ta članek nameravamo čim bolj uporabiti. Zato tudi mi’Začeli bomo z osnovami in si ogledali uradne zahteve. Potem pa mi’Nadaljeval bom z opisom, kako nastaviti Kodi v Linuxu in kako ga vedno posodabljati.

Zagon Kodija v Linuxu - uradne zahteve

Kljub temu, da je zelo močan, Kodi ne’ne potrebujete strojne opreme visoke kakovosti. V bistvu smo’prepričajte se, da bo vaš računalnik delo dobro opravil. Pa vseeno’je vedno dobra ideja, da najprej preveste uradne zahteve.

 • Procesor: Kodi deluje na procesorjih x86 in x64, ki podpirajo SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2). Povedano drugače, vsak procesor, narejen v zadnjem desetletju, je sposoben poganjati Kodi.
 • Oven: Na splošno morate imeti vsaj 1 GB RAM-a, da računalnik deluje brez težav. Seveda bo 2 GB RAM-a omogočilo še boljše delovanje.
 • Grafika: Ker je Kodi medijski predvajalnik, za predvajanje video datotek z visoko ločljivostjo potrebuje enota GPU. Kar zadeva uradne zahteve, morajo GPU podpirati OpenGL 2.0, prihajajo pa lahko iz Nvidia, ATI in Intel.
 • Prostor na trdem disku: Po namestitvi Kodi porabi približno 150 MB prostora. Prihajajoči Kodi 18 Leia naj bi potreboval le okoli 100 MB, saj je na voljo z binarnimi dodatki, ločenimi od namestitvene datoteke.
 • Operacijski sistem: nazadnje morate zagnati Ubuntu 16.10 Yakkety Yak, 16.04 Xenial, 14.04 Trusty ali Linux Mint 17 in novejše.

Namestitev Kodija na distribucijah Ubuntu Linuxa

Kot ste morda pričakovali, morate strelec zagnati Terminal ukazne vrstice (Ctrl + Alt + T) za to nalogo. Mi’Vodila vas bom skozi celoten postopek s pojasnjevanjem ukazov, ki jih morate uporabiti.

 • Najprej vnesite naslednji ukaz: “sudo apt - dobite namestitev programske lastnosti-pogoste” in zadel Vnesite;
 • Nato uporabite naslednji ukaz, če želite namestiti zadnjo stabilno zgradbo: “sudo add-apt-repository ppa: team-xbmc / ppa.
 • Če ti’Če želite poskusiti beta in alfa različico Kodija, lahko poskusite z drugimi ukazi. Za različico beta uporabite to - “sudo add-apt-repository ppa: team-xbmc / nestabilen.” Za alfa lahko vnesete ta ukaz - “sudo add-apt-repository ppa: team-xbmc / xbmc-nightly.” Še enkrat pritisnite tipko Enter, da potrdite svoj vnos.
 • Nato vnesite ta ukaz - “sudo apt-get update,” in zadel Vnesite;
  In končno, vnesite to - “sudo apt-get namestite kodjaz.”
 • Hit Vnesite še enkrat, in Kodi bodo preneseni in nameščeni na vaš računalnik.
 • To’je to!

Namestitev Kodija na Debian Linux distribucijah

Debianove distribucije morda niso tako priljubljene kot Ubuntu. Vendar pa to ni’t razlog, da pozabimo oboževalce Debiana. Tukaj’s kako lahko namestite Kodi.

 • Zaženite terminal in uporabite naslednji ukaz - “sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.bak.” S tem ukazom si”shranili boste “Viri.List” datoteka, ki pride v poštev v primeru težav z namestitvijo;
 • Zdaj uporabite ta ukaz: “gksudo gedit /etc/apt/sources.list.” Ti”Vprašali vas bomo skrbniške poverilnice, zato previdno preglejte ta korak.
 • Ko se prejšnji ukaz izvede, vnesite naslednje: “deb http://http.debian.net/debian jessie-backports glavna” in potrdite svoj vnos;
 • Imamo samo še dva ukaza. Najprej vnesite to - “sudo apt-get update,” in zadel Vnesite ključ;
 • Nato uporabite ta ukaz - “sudo apt-get namestite kodi” in zadel Vnesite ponovno.
 • To’je to! Po nekaj minutah bi morali Kodi imeti med nameščenimi aplikacijami na vašem računalniku Linux.

Kako posodobiti Kodi v Linuxu

Na splošno Kodi’s razvijalci vsakih nekaj mesecev izdajajo posodobitve za Kodi. In enkrat na leto se sprosti glavna različica Kodi. Ko se to zgodi, ti’Zanima me, kako posodobiti Kodi.

 • Odprite Terminal, in najprej uporabite ta ukaz - “sudo apt-get update“;
 • Nato uporabite drugi ukaz - “sudo apt-dobili nadgradnjoe”;
 • V primeru težav s posodabljanjem morate uporabiti tudi ta ukaz - “sudo apt-get dist-upgrade” prisiliti Kodi, da namesti tudi dodatne pakete.

Kako odstraniti Kodi v Linuxu

Končno ti’Zanima me, kako odstraniti Kodi iz računalnika. Mi’prepričani, da si’Redko uporabljam naslednje ukaze, vendar to’je kljub temu lepo, da jih poznam.

 • Zaženite terminal in vnesite to - “sudo apt-get update“;
 • Nato uporabite naslednja dva ukaza - “sudo apt-get remove kodi *” in potem ta - “sudo apt-get purge kodi *.
 • To’je vse!

Nikoli ne uporabljajte Kodi brez VPN-ja

Preden vas pustimo, imamo še en končni nasvet. Toplo priporočamo, da med gledanjem ali pretakanjem medijev prek Kodija uporabljate VPN, saj se le tako izognete morebitnim pravnim težavam in tehničnim težavam.

Kodi je znan po svoji možnosti razširitve s pomočjo dodatkov drugih proizvajalcev. Velik del teh pa se zanaša na vprašljive vire, ki bi lahko privedli do kršitev avtorskih pravic. To je razlog, zakaj različni ponudniki internetnih storitev vašo spletno povezavo izklopijo, ko vas zaznajo s pomočjo Kodija.

Oglejte si naš seznam najboljših VPN-jev za Linux

Zanesljiv VPN se bo boril proti dušenju, ki ga nalaga ISP. Odklenil bo tudi vsak medijski vir na spletu in še bolje - popolnoma bo anonimiziral vaš promet. To pomeni, da vi’Uporabil bom Kodi brez kakršnih koli omejitev.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 + = 32