Како гледати Марвел филмове у исправном редоследу


У периоду од само 11 година, Марвел Студиос успешно су креирали мање од 22 филма и 9 ТВ серија које заједно чине Марвел Цинематиц Универсе (МЦУ). Њихов напоран рад се исплатио: „МЦУ“ је признат као најпрофитабилнија франшиза у историји филма. Иако је тако’далеко од краја.

Посебно за новопридошле МЦУ може бити збуњујуће. Велика грешка је гледати их редом како су пуштени, док сте победили’Не могу добити апсолутно најбоље искуство. Али, са нашом списком Марвел филмова који су организовани по начину на који се дешавају у Марвел Универзуму, све ће се одвити и лепо уклопити заједно.

Марвел’креативни директори су ову временску линију сегментирали у три фазе, што смо и ми урадили’такође смо узели у обзир. Само се померите доле да бисте сазнали где да започнете! Упозорење спојлера: неће бити споилера.

Фаза 1 - 7 филмова

Капетан Америка: Први осветник (2011)

Иако то није први филм који је студио створио, многи сматрају Први осветник као исцрпан и неопходан увод у МЦУ. Постављена у четрдесете године КСКС века, слика такође поставља основу за С.Х.И.Е.Л.Д, као и филмове о Ирон Ману.

Цаптаин Марвел (2019)

Прича о томе како Царол Данверс (Брие Ларсон) постаје суперхерој смештена је у деведесете, што је чини други филм који бисте требали гледати из хронолошке перспективе. Такође садржи први развој С.Х.И.Е.Л.Д-а, повезује се са каснијим насловима Рат бесконачности и Ендгаме, и представља Крее расу, као и нешто што је од суштинског интереса за ову фазу.

Ирон Ман (2008)

Гледаоци би били најпознатији у првом МЦУ филму, Челични човек, али претходна два наслова су боље постављена пре ове модерне еволуције С.Х.И.Е.Л.Д. Први осветник представља Ховард Старка, Тонија Старка’с оцем, док финална сцена с Ницком Фуријем добија другачије значење као резултат Капетане Марвел.

Ирон Ман 2 (2010) Ирон Ман 2

Има смисла гледати Робер Довнеи Јр.’наставак је сада, јер филм приказује Ницка Фурија у нешто другачијој, важнијој улози у модерној еволуцији С.Х.И.Е.Л.Д. Награђени смо свеобухватнијим приказом ове организације и њеног унутрашњег деловања, а истовремено смо сведоци и начина на који се развија заоставштина Ховарда Старка.

Тхе Инцредибле Хулк (2008)

Такође познат као онај који можете прескочити, Невероватни Хулк заправо се одвија истовремено са претходним филмом. Ипак, крајњи кредитни низ се односи на Тонија Старка’Сурадња са С.Х.И.Е.Л.Д-ом на начин који има смисла да се постави након радње његовог другог филма.

Тхор (2011)

Ето’мало је спора око тога да ли Тхор или Осветници требало би да буде следеће на листи. Одлучили смо да кренемо с првим, јер нас то заправо уводи у Асгарда, али и у Локија као моћног антагониста.

Тхе Авенгерс (2012)

Завршни наслов прве фазе Локи се враћа као антихерој. Што је још важније, овај филм нуди прву нијансирану перспективу на С.Х.И.Е.Л.Д. Без давања ичега, Светско веће безбедности које надгледа прво одлучиће за нешто неочекивано.

Фаза 2 - 7 филмова

Ирон Ман 3 (2013)

Као што су показали и неки од експресивнијих снимака из овог филма, трећи филм са главним улогом Ирон Ман-а види да последњи јунак мора да се носи са емоционалним последицама Осветници филм. Једино што можемо рећи о томе је да Тони Старк нема лако.

Тхор: Мрачни свет (2013)

Овим филмом враћамо се у космичку равнину Марвеловог универзума јер се односу између луђачког бога Локија и Тхора посвећује већа пажња. Из ове перспективе, слика се хвата у последња два филма фазе 1, истовремено уводећи и Бесконачне камење.

Капетан Америка: Зимски војник (2014)

Повратак на Земљу, капетан Америка такође се бави последицама Осветници. То’тешко је рећи када је радња овог филма заправо постављена, али неки нагађају да је’истовремено са Ирон Ман 3.

Чувари галаксије (2014)

Колекционара, који се појављује у Тхор: Мрачни свет, појављује се још једно, вежући овај филм с оним раније. Други значајан аспект је тај да се заплет Инфинити Стонеса даље развија и доводи до изражаја.

Чувари галаксије Вол. 2 (2017)

Наставак, снимљен само неколико месеци након првог филма, почиње на предговору’радњу и заплет, тако да их има смисла гледати само заједно.

Авенгерс: Аге оф Ултрон (2015)

Покупљање о теми Хидра из Ирон Ман 3, улога овог филма је да се у основи веже у космичке и земаљске наративне лукове уз помоћ Тора.

Ант-Ман (2015)

Са суптилним референцама на некадашњи филм и разарањем које је уследило после тога, Човек мрав представља још једног јунака, као и негативца на страни кинематографије МЦУ.

Фаза 3 - 8 филмова

Доцтор Странге (2016)

Иако је мало тешко поставити, Доцтор Странге дефинитивно је део фазе 3. Представљају се идеје Квантног царства и Временског камена. Слика додатно учвршћује наративну везу између Марвела’с филмовима повезаним са Земљом и филмовима који се одвијају на космичком нивоу.

Капетан Америка: Грађански рат (2016)

У овом тренутку то’крајње је време да се закључи наративни лук који је започет у Осветници: Аге оф Ултрон. Први пут видимо стварне сукобе и битке унутар групе Осветници. Прва ће бити подељена на две фракције на основу преузимања Соковијског споразума.

Блацк Пантхер (2018)

Након што је званично представљен у Капетан Америка: Грађански рат, тачно место ове приче о пореклу за суперхероја Црни пантер је одмах након тих догађаја. Ето’такође средином кредита где је важан лик додељен азил у Ваканди.

Спидер-Ман: Повратак кући (2017)

Два месеца после Грађански рат, Петер Паркер’живот се растура између борбе против криминала и живота у средњој школи. Иако ће одбити значајан позив од Тонија Старка, догађаји који укључују Ирон Ман доводе нас до веровања да далеко боље иде.

Тхор: Рагнарок (2017)

Са камером из Доктора Странгеа, овај филм се посебно бави судбином Асгардова царства у одсуству Одина. Настаје борба за власт и заплет се постепено надограђује на догађаје из Рат бесконачности.

Човек мрав & Тхе Васп (2018)

Упркос чињеници да су многи склони овом филму заборавити, стриповски Ант-Ман враћа гледаоце у догађаје везане за Земљу, али то не’не могу се лако подложити хронолошком смештају. Оно што сигурно знамо је да долази и раније Рат бесконачности.

Осветници: Рат бесконачности (2018)

Последња ствар коју требате видети пре Ендгаме је овај филм који поновно спаја Осветнике са Црним Пантером и Шуријем како би спречио Тханоса’ деструктивни планови. Добри момци добијају још више појачања, али хоће ли бити успешни против овог супервиллаина остаје да се види.

Осветници: Ендгаме (2019)

Недавно објављени, критички признати Ендгаме пружа толико жељени преокрет догађајима фазе 3 у МЦУ-у. Филм се прави одмах након сукоба са Тханосом, док се такође повезује и закључује са мноштвом приповетничких линија повезаних са Осветницима на органски и испуњен начин, без превелике идеализације.

Међутим, филм оставља простора за даље истраживање неколико лукова прича и ми имамо потврду барем још једног Чувари Галаксије, други Црни пантер, и још много тога. Дакле, сада када знате који је ред да гледате филмове МЦУ-а, сједните, узмите мало кокица и уживајте.

Марвел се сели у Диснеи+

Као што многи већ знају, нови дом за пуно Марвеловог садржаја је Диснеи Плус. Од платформе’лансирањем 12. новембра, Диснеи је објавио листу од 16 МЦУ филмова које ће ставити на располагање. Су:

 • Челични човек
 • Ирон Ман 2
 • Ирон Ман 3
 • Тхор
 • Тхор: Мрачни свет
 • Осветници
 • Осветници: Аге оф Ултрон
 • Чувари Галаксије
 • Чувари галаксије, Волуме 2
 • Човек мрав
 • Капетане Марвел
 • Капетан Америка: Први осветник
 • Капетан Америка: Зимски војник
 • Капетан Америка: Грађански рат
 • Доцтор Странге

Ова листа нема’не укључује старе серије које су доступне преко платформе (као што су Кс-Мен: Еволутион) или оригиналну серију која је тренутно у изради: Фалцон и Винтер Солдиер, Локи и друге.

Нажалост, Диснеи + је тренутно доступан само у неколико земаља: Сједињеним Државама, Канади, Холандији, Аустралији, Новом Зеланду и Порторику. Још ће се додати следећег марта, али до тада ћете Диснеи Плусу моћи приступити само путем ВПН услуге. Погледајте нашу најбољу ВПН за Диснеи + листу за савет о томе коју услугу добити.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 23