ДНС заштита од цурења: како лако спречити ДНС пропуштање


У посљедњих неколико година, дошло је до огромног пораста броја цибер напада. Дакле, регулисање и тестирање система за обраду података ради верификације безбедносних мера је вредно. Наравно, коришћење ВПН-а је најлакши начин да останете анонимни на мрежи. Међутим, ако осјетите цурење ДНС-а, то у потпуности поништава сврху ВПН-а. Прочитајте је да бисте схватили о чему се ради и научили о ДНС заштити од цурења.

Шта је ДНС?

Услуга имена домена (ДНС) углавном се односи на мапирање имена домена у ИП адресу. Дакле, неко се може сјетити имена домена, а не нужно и ИП адресе. ДНС услуге се захтевају аутоматски. Када се повежете на Интернет преко кућног усмјеривача, Интернет провајдер (ИСП) добија приступ ИП адреси и ДНС серверу. Може се одлучити за употребу ДНС сервера доступних јавности уместо коришћења оних које пружа ИСП ручним конфигурисањем интернет веза.

Шта је цурење ДНС-а?

стоп днс цурење

Пропуштање ДНС-а представља значајну пријетњу вашој приватности и сигурности на мрежи. Замислите да прегледавате Интернет мислећи да и ви’а анонимни сте, заправо’зар не? Фрустрирајуће, зар не? ДНС цурење пружа лажном осећају сигурности кориснику. Упркос коришћењу ВПН-а, можете несвесно приступити подразумеваним ДНС серверима уместо анонимних ДНС сервера које је доделио ВПН. Дакле, а ДНС цурење открива корисника’стварна ИП адреса јавној мрежи упркос вези са ВПН услугом.

Нажалост, услуге из различитих ВПН мрежа су склоне цурењу ДНС-а из неколико разлога. У последње време неки Провајдери ВПН мреже имају интегрисане анти-ДНС функције пропуштања у њихов ВПН софтвер. Међутим, приступ злонамерној веб локацији може да пребаци претраживач на незаштићени ДНС да процури ИП адресу.

Како открити и поправити цурење ДНС-а?

Провођење провјере цурења ДНС-а сасвим је једноставно: Можете посјетити веб локацију као што је цриптоип.онфо и покренути тест за пропуштање ДНС-а. Шта’с више, много ВПН услуге садрже решења која прате ДНС захтеве како бисте били сигурни да су они усмерени преко ВПН, а не преко ИСП мреже.

Да би исправили проблеме с пропуштањем ДНС-а и заштитили приватност корисника, ВПН технологија се углавном користи за стварање виртуалне и сигурне везе преко мреже. Стога, сви ДНС захтеви и подаци се прослеђују кроз ВПН са заштитом од цурења ДНС-а.

ДНС заштита од цурења приликом коришћења ВПН-а?

Као што је раније споменуто, ВПН олакшава слање захтева путем анонимног ДНС сервера преко ВПН-а, а не преко прегледача. Стога, ВПН осигурава да ИСП не надзире везу. Међутим, прегледачи понекад игноришу употребу ВПН-а и послаће ДНС захтев право на ИСП. Можда ти’извели сте тест пропуштања и закључили сте да на радној површини постоји цурење ДНС-а. То’је добро. Како би било промена ДНС сервера? То’прилично једноставно. У почетку подразумевани ДНС сервер обично је додељен од ИСП-а. Чак и ако вам цурење ДНС-а није велика ствар, промена ДНС сервера резултира бржим Интернет брзинама док тамо’нема ни најмањег цурења ДНС-а.

Неки ВПН-ови долазе са интегрисаним системом који омогућава надгледање ДНС захтева како би се осигурало да нигде нема ИСП-а. Иако су такве функције доступне у премиум верзијама софтвера, то’вреди инвестирати.

Онемогућите Тередо

онеспособити тередо

Јесте ли икад чули за Тередо? Тередо је тај Виндовс-заснована технологија која омогућава комуникацију два ИП протокола. Софтвер је најважнији одговоран за цурење ДНС-а. Стога бисте могли да онемогућите Тередо. Да бисте је деактивирали, отворите командни простор и унесите следећу команду: “нетсх сучеље Тередо постављено стање = задано” без наводника.

Остали начини за заустављање цурења ДНС-а

С обзиром на озбиљну претњу приватности као резултат пропуштања ДНС-а, развијено је неколико превентивних мера. Занимљиво је да их има много ВПН-ови са ДНС заштитом од цурења интеграција. Испод су други савети о томе како зауставити проблеме са цурењем ДНС-а.

  • Увежбајте добру ДНС услугу: Можете да проверите ТЦП / ИПв4 опције унутар својстава мрежних адаптера. Овде подесите ОпенДНС или било који ДНС сервис који желите за све доступне мрежне адаптере. Појачавањем другог ДНС-а осигурајте да је ваш Интернет провајдер’с ДНС сервери се не користе.
  • Блокирање не-ВПН промета: Овде можете користити ИП везање или конфигурирати ваш фиревалл који блокира сав не-ВПН промет.
  • Поправка пропуштања ДНС-а на Виндовс 10: Такође су и Виндовс 10 системи рањива на цурење ДНС-а сваки пут када се повежете на Интернет. Тхе ДХЦП подешавања у систему Виндовс 10 системи се аутоматски конфигуришу на даватеља интернетских услуга. ако ти’Ако користите Виндовс 10 систем, покушајте да користите статички ДНС сервер или јавне ДНС услуге. Такође можете да потражите препоруке од пројекта Опен миц.

Промените ДНС подешавања

  1. Отворите управљачку плочу и идите у Центар за мрежу и дељење.
  2. Идите на подешавања адаптера са леве стране и пронађите мрежу.
  3. Са десне стране иконе мреже кликните на својства на падајућем менију.
  4. Узмите Интернет Протоцол Версион 4 (ИПв4) у оперативном систему Виндовс, а затим кликните на њега и идите на функције.
  5. Узмите радио дугме и користите следећу адресу ДНС сервера и промените их на жељене адресе. Након што сачувате измене, ви’Бићу добро да кренем!
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 16 = 22