Ali je Google Chrome anonimno res zasebno?


Vse več ljudi vlaga v kibernetsko varnost z nakupom protivirusne programske opreme ali plačevanjem naročnin pristnim spletnim podjetjem za dostop do podatkov, ki bi jih sicer prenesli z drugih (tveganih) spletnih mest. Brezžični brskalnik Google Chrome je seveda postal del našega spletnega brskanja. Toda, ali je Google Chrome anonimno resnično zasebno?

Kmalu’s imeti enega’prikrita identiteta; koristna funkcija, ki uporabnikom omogoča, da naj bo zgodovina brskanja zasebna. Prikritih podatkov pozneje ni mogoče pridobiti, zaradi česar so učinkovito orodje pri lokalnem računanju. Kljub temu je lahko Google Chrome anonimno resnično zaseben, če ima ISP vso moč, da vidi vaše internetne dejavnosti?

Obhod z omejenim dostopom z beleženjem

V večini organizacij in institucij je dostop do interneta omejen na določena spletna mesta. Dejansko je nekatera programska oprema, kot so hudourniki, onemogočena, in če jih želite uporabljati, morate zaobiti varnost. Obhod z omejenim dostopom in zasebnim brskanjem sta dva različna izraza, in se lahko pozanimate, za kaj se uporablja Google Chrome anonimno? No, v načinu brez beleženja zgodovine brskanja lahko skrijete le uporabnike, ki dostopajo do računalnika ali mobilne naprave, vendar ne od delodajalca ali institucije, ki je ponudnik dostopa do interneta. Tudi, spletna mesta, ki jih obiščete, poznajo tudi vaš IP naslov.

Ali bo anonimno skrilo moj IP?

Žal je zmagala’t in to sodi med glavne pomanjkljivosti načina brez beleženja zgodovine. Zgodovino brskanja lahko skrijete samo.

Pri uporabi interneta lahko naletite na spletno mesto, ki ga je vlada prepovedala, oziroma je omrežna varnost omejila njegov dostop. Če želite zaobiti takšne omejitve, potrebujete VPN, ki skriva vaš IP naslov. Oglejte si našo stran Best VPN for Chrome in poiščite najboljšo možnost.

Nastavitev brez beleženja zgodovine je na drugi strani bolj uporabno pri uporabi kibernetske kavarne na primer. Ne bi radi pustili svojega Facebooka ali Twitter računa prijavljenega v kavarni cyber, ker bi vam neznanec lahko ukradel identiteto. V takšnem scenariju je bolje uporabiti način brez beleženja zgodovine, ki vam bo prihranil vrvež pri brisanju vse zgodovine iz računalnika.

V nekaterih primerih nekateri računalniki ali programska oprema morda ne bodo mogli učinkovito izbrisati vseh potrebnih podatkov. Ali je Google Chrome anonimno res zasebno? V resnici ne, ker če jo uporabljate v službi ali v šoli, ponudnik internetnih storitev in vaš delodajalec imata dostop do zgodovine brskanja. Je ena redkih pomanjkljivosti načina brez beleženja zgodovine, kjer med brskanjem po internetu ni mogoče biti anonimen ali skriti svoje identitete (IP-naslova)..

Zasebno brskanje po Safariju in Chrome inkognito

Za boljše razumevanje zasebnega brskanja moramo pogledati dva najpogosteje uporabljena brskalnika; Chrome in Safari.

Brskalnik Safari je razvil Apple, medtem ko brskalnik Chrome razvija Google. Chrome lahko tečejo na več platformah kot so MacOS, Linux, iOS, Android in Windows. Safari je ekskluziven samo za naprave MacOS in iOS. Velja za začetnika zasebnega brskanja, ki je bilo leta 2005 razvito za Macintosh, način brez beleženja zgodovine pa je bil uporabnikom Chroma na voljo leta 2008. Ne le prejšnja različica Safari 6.0 je imela ‘zasebno Iskanje’ lastnost, vendar je imel tudi ‘Prosite spletna mesta, naj me ne spremljajo’ nastavitev.

Slaba stran Chromovega beleženja zgodovine

Ena od prednosti zasebnega brskalnika Safari in Chroma incognito je, da podpira zasebno brskanje na enem zavihku, poleg drugih običajnih zavihkov. To’s pomanjkljivost načina beleženja zgodovine - med brskanjem morate odpreti ločeno okno. Zasebnega zavihka brez beleženja zgodovine Google Chrome ni mogoče odpreti poleg običajnega. Obe funkciji sta ločeni za razliko od naprav iOS, kjer lahko obe napravi zaženete v različnih zavihkih, čeprav v istem oknu. Za kaj se torej uporablja Google Chrome anonimno?

Prednosti zasebne nastavitve brez beleženja zgodovine Google Chrome:

  • Čista iskanja, na katera ne vpliva prejšnja zgodovina brskanja.
  • Preprečevanje naključnega shranjevanja poverilnic za prijavo.
  • Hkratno podpisovanje več računov na več zavihkih.
  • Zmanjšanje vloge funkcije samodejnega izpolnjevanja na spletnih mestih, ki so občasno dostopna npr. Facebook.
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4