Какво е разделно тунелиране?


VPN помага да скриете вашия IP, лична информация или да заобиколите ограничени уебсайтове, като маршрутизира целия си интернет трафик през криптиран тунел. И все пак, понякога може да се нуждаете от определени неща, за да не минавате през вашата виртуална частна мрежа. Именно тук влизат разделени тунели. И така, какво е разделено тунелиране в края на краищата?

Това е функция, която ви позволява да изпращате част от трафика на вашето устройство чрез VPN, докато част от него поддържа директен достъп до интернет чрез вашия интернет доставчик (Интернет доставчик). Но е разделено тунелиране сигурно?

Какво е разделено тунелиране

нормално, когато използвате VPN връзка, целият интернет трафик от вашия компютър преминава през тунела за VPN. Никой от него не го прави извън тунела в обществения интернет. Когато не използвате VPN, целият ви мрежов трафик ще бъде насочен към локалната мрежа (LAN) или мрежата с широка зона (WAN).

С разделен тунелинг можете да правите и двете едновременно. Можете да бъдете свързани с частна VPN мрежа и да имате достъп до ресурси на обществена мрежа в същото време. Той осигурява мулти-клонов мрежов път. Например, можете да получите достъп до вашия мрежов принтер, докато достъпът до Интернет е сигурен.

Как работи?

Има няколко начина, по които работи разделеното тунелиране. Когато става въпрос за платени VPN услуги, които предлагат функция за разделно тунелиране, като ExpressVPN или Ivacy VPN, тя винаги е включени в приложението. Но понякога тя може да бъде конфигурирана по ваше желание.

VPN клиент може да ви позволи да изберете конкретни приложения и уебсайтове, които да изключите от VPN тунела. Ако искате да изключите устройства (например iPhone, Desktop на Windows, игрална конзола и Smart TV / хладилник / климатик) от тунела VPN, имате нужда от VPN рутер. В менюто за конфигуриране можете да включите защитата, т.е. VPN тунелирането, ВКЛЮЧЕНО или ИЗКЛЮЧЕНО за всяко отделно устройство. Например, можете да изключите конзола за видеоигри или кутия за поточно предаване, тъй като тези устройства обикновено изискват много честотна лента и ниска латентност.

Защо бихте го използвали?

Сега това има отговор за “какво е разделено тунелиране?,” следващият въпрос може да е защо бихте го използвали. Основната функция на VPN е да ви осигури сигурен и частен канал, по който вашият криптиран интернет трафик може да пътува без любопитни очи и снайперисти като вашия интернет доставчик, киберпрестъпници и правителства, които знаят какво’отново до.

Разбира се, възможно е проверката на вашите местни новини или уебсайт за рецепти, за да видите какво да приготвите за обяд, може да не изисква това ниво на поверителност и защита в интернет. В тези случаи разделеното тунелиране може да е полезно, тъй като можете да изберете достъп до тези уебсайтове без VPN, освен ако вашият VPN няма’нямам тази готина функция. Но ние ви съветваме да използвате тази опция само ако иначе е така’не е възможно да се насладите на преживяването.

VPN връзка може също да доведе до големи режийни разходи поради ниската скорост на интернет и това може да повлияе на опита ви за поточно видео или онлайн игри. Използването на функцията за разделно тунелиране може да доведе до отпадане на това главоболие, ако изключите тези уебсайтове или свързаните с тях устройства (Smart TV или игрова конзола).

Ако искате да използвате мрежово прикачено хранилище (NAS) или мрежов принтер във вашата LAN и е защитен с VPN, тези устройства може да не работят. Но лесно можете да разрешите този проблем с разделяне на тунели и използвайте такива устройства безпроблемно, докато поддържане на вашата анонимност и сигурност на други устройства и приложения, защитени с VPN.

Както можете да видите, всичко се свежда до вашите индивидуални нужди независимо дали прилагате разделен тунелинг или не. Позволявам’просто кажете, можете направете използването на интернет по-икономично с него, така че да имате по-добри скорости и честотна лента за по-важните и по-гладни за поверителност онлайн дейности.

Безопасно ли е разделеното тунелиране?

Има очевидни притеснения дори в кръговете на ИТ администратора относно това дали разделеното тунелиране е сигурно или не. Трябва обаче да направим разлика между корпоративните и частните потребители. Бившите имат напълно основателни страхове, тъй като позволяват разделно тунелиране на работници’компютрите могат да доведат до злополучни течове. Работниците могат да се свързват директно с обществения интернет, да посещават сенчести уебсайтове и да пускат amok по виртуалната магистрала, ако не се наблюдават, така чувствителни корпоративни данни могат да бъдат изтичани.

От друга страна, като частен потребител може да няма линия от киберпрестъпници, които чакат да се изплъзнете и да изключите вашия принтер или Smart TV от тунели през VPN сървъри, така че най-накрая да проникнат във вашата система и да правят всякакви видове от гадни неща.

То’е вярно, че вашата VPN услуга може до известна степен да забави вашата интернет връзка и следователно може да искате да използвате разделно тунелиране, за да сте сигурни, че вашето устройство или приложение работи достатъчно бързо. Ако обаче вашата анонимност е задължителна и въпрос на живот и смърт, защото например сте разследващ журналист или политически активист, съветваме ви да използвате непрекъснато първокласна VPN услуга през цялото време, за да сте в безопасност страна.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

38 − = 29

map