Преглед на Yippy Search Engine


През последните години се наблюдава Google’s репутацията отнеме отбиване, от поклонение пред китайски цензори, до загуба на огромни количества потребителски данни. Толкова много от нас се оглеждат за алтернативи за търсене.

Yippy може да се включи в търсенето ви за различен тип търсачка - такава, която зачита вашата поверителност. Но измерва ли го и трябва ли веднага да преминете от Google? Този преглед на Yippy ще претегли своите силни и слаби страни и ще ви помогне да вземете решение.

Бъдете под контрол на вашата безопасност онлайн Защитете уеб трафика си от любопитни очи на хакери, корпорации и правителства с най-висок рейтинг на VPN. Посетете NordVPN

Какво’е голямата работа с частните търсачки?

Първо, защо бихте помислили да използвате инструмент за търсене като Yippy вместо установени опции като Google? Е, освен ако не’през последните пет години бяхте в сибирската пустиня’Вероятно ще знаем, че Google има по-малко от звездна репутация за защита на поверителността на потребителите.

От имплантиране на проследяващи бисквитки за наблюдение на активността на потребителите до изтичане на огромни масиви от данни от Google Документи и разрешаване на разработчиците на приложения да имат достъп до потребителите’ Gmail акаунти, гигантът за търсене не се отличи от фронта на поверителност.

В резултат на това започнаха да се появяват множество алтернативи, които привилегират личния живот, а търсачката Yippy е един от водещите претенденти. Тези доставчици предлагат нещо много различно. Вместо да осигуряват приходи от търсения чрез проследяване, съхраняване и продажба на потребителски данни, те са склонни да търсят други начини да печелят пари. И в някои случаи те не са’t изобщо в играта за търсене за бърз долар.

И така, как се измерва търсенето на Yippy? Позволявам’влезте в подробности и разберете дали това е търсенето в мрежата’чаках.

Запознаване с Yippy: Какво е това и какво прави?

Въпреки името си, търсачката Yippy не е общинско решение, мечтано от хипи. Вместо това нейният произход се крие в IT отдела в университета Карнеги Мелън.

През 2000-те години изследователите там разработиха инструмент, наречен Clusty. За разлика от традиционните търсачки, които използват ключови думи и други показатели, за да предоставят изброени резултати, Clusty се стреми да предоставя резултати под формата на “клъстери” - различен начин за визуализиране на това, което потребителите търсят.

Когато създателите се разклониха, за да създадат своя собствена компания Vivisimo, те бързо продадоха работата си на компания, наречена Yippy, през 2010 г. Това бе последвано от още по-голямо придобиване през 2012 г., когато компанията беше погълната от IBM.

Голяма част от разработените технологии на Vivisimo около Clusty бяха включени в IBM’s Системи за търсене, базирани на Watson AI. Но от 2019 г. търсачката Yippy продължава да работи като самостоятелна алтернатива на Google.

Какво е Yippy търсене?

Yippy предлага индивидуални услуги, свързани с търсенето на информация, за корпоративни клиенти - предлага бърз, интуитивен начин за търсене през планини с големи данни. Идеята е да се използва проектът Clusty’s постижения, превръщайки тези данни в приложими, подходящи резултати.

Това прави компанията’s услуги, сравнително популярни с операции за извличане на данни, които се стремят да извлекат печеливша информация от медицински, търговски или научни данни.

Извличането на данни от този тип не е нещо, което наистина можете да направите с основния преден край на Google. И Yippydefinfin се представят като заемащи ниша над Google - призовавайки техните инструменти “уреди за търсене” и отнасящи се до търсенията като “д-откритие.”

Но тук’s Големият въпрос за нашите цели: полезен ли е за обикновените потребители в мрежата?

Основни характеристики на търсачката Yippy

Преди да отговорим на този въпрос, нека’s бързо обобщете някои аспекти на това, което разделя Yippy търсенето на разстояние:

  1. Търсачката използва това, което е известно “съединители за съдържание” да се намери (или “Открийте”) подходящи резултати от търсенето. Тези съединители свързват подобни части от съдържанието въз основа на предмета и могат да бъдат приложени към неструктурирани източници на данни. Така е’не всички са базирани на система за картографиране в мрежата, както при Google.
  2. Търсачката Yippy твърди, че предлага подобрена сигурност в сравнение с Google, използвайки “сигурност на ниво поле” за да запазят поверителността на търсенията на клиенти. Това е главно предназначено за използване от компании със сложни ИТ мрежи, които искат да блокират по-стари източници на данни и да защитават своите собствени интереси.
  3. Предният край на Yippy може да бъде широко персонализиран, което води до поръчки за търсене и това се разширява до предлагане на безкрайни опции за визуализация на данни. Така че, когато потребителите открият връзки и клъстери, те могат да представят тези открития по лесни за разбиране начини.

Тези функции се доставят на ниво предприятие - не чрез обикновено уеб приложение. И те могат да бъдат внедрени на по-ниска цена от Google’s еквивалентни корпоративни услуги. Ето защо организации, различни от федералните кредитни съюзи и петролните корпорации, се включиха в търсенето на Yippy.

Как работи търсенето с Yippy?

Yippy isn’t преди всичко алтернатива за търсене на масовия пазар. То’не е онзи инструмент, към който можете да се обръщате всяка сутрин, за да търсите най-новите новини. Вместо това Yippy се предлага на фирми, които имат вътрешни и специфични изисквания за обработка на данни.

Въпреки това, има свободно достъпен преден край за всички нас да опитаме. И то’s доста ефективна частна търсачка. Потребителите могат да въведат каквото трябва да търсят и двигателят предоставя списък с чисти, повече или по-малко подходящи резултати.

Ако проверите отляво на страницата с резултати, вие’Ще намеря нещо интересно: списък на клъстери с “+” връзки към разгънати свързани уебсайтове. Ако кликнете върху тези връзки, вие’Ще бъдете отведени до нов списък с връзки, който се разширява в оригиналния списък. Всичко това допринася за интересен начин за навигиране в интернет.

Безопасно ли е търсенето с Yippy?

И накрая, трябва да преминем към въпроса за сигурността. По отношение на личния живот се откроява една голяма подробност: Yippy don’t записва потребителски дневници. Те печелят парите си, като предоставят корпоративни услуги, а не чрез осигуряване на приходи от данни за търсене.

Официално компанията не събира информация, която би могла да идентифицира потребителите (нещо, посочено в нейната политика за поверителност).

Въпреки това, имайте предвид, че информацията за IP адресите може да се събира заедно с “тип браузър, език на браузъра, данни за препратки, дата и час на вашето запитване и една или повече бисквитки…които могат еднозначно да идентифицират браузъра ви по време на сесия.”

Така че докато Yippy е по-солиден от Google, що се отнася до поверителността, там’s все още се случва много под повърхността, което може да алармира търсещите.

Но като цяло, ако искате мощен бизнес инструмент за търсене в мрежата или вътрешни данни, Yippy търсенето може да бъде идеално. То’е интригуваща алтернатива на Google за останалите от нас, но не и последната дума за сигурността на търсачките.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − = 24