Да ли је бујица сигурна у 2020. години?


Торрентинг је сјајан начин за пренос датотека. Дистрибуирање преузимања преко читавог рода вршњака и семена омогућава преузимање великих датотека са мање утицаја на мрежу и с већим потенцијалом за дистрибуцију датотека са мањих машина.

Како је речено, природа протокола БитТоррент значи да сте се повезали са великим бројем рачунара. Ти не’увек знам ко си’поново се повезујете на или ако би могли наштетити вашем рачунару.

Будите сигурни док је бујица започела с једним од најбољих ВПН-ова за торрентинг: ЕкпрессВПН ▸

Најмоћнији ВПН на тржишту покрива сав торрентер’брзине и сигурносне потребе.

НордВПН ▸

Не само најбржи ВПН у овом тренутку, већ и онај који има сјајне понуде за кориснике.

ЦиберГхост ▸

Јефтин и једноставан за употребу - ЦиберГхост нуди сјајну листу сервера и добре П2П могућности.

Постоји пуно ризика повезаних са БитТоррент-ом; посебно за људе који су можда мање упознати са протоколом и дељењем датотека уопште. Међутим, постигнут је велики напредак у погледу личне сигурности и приватности, а постоји пуно начина на које можемо сузбити неке од опасности од бујице.

Са толико различитих клијената и услуга који обећавају велике брзине и приватност, морамо се запитати: је ли бујица сигурна? Да бисмо одговорили на ово питање, ми’Погледаћу неколико различитих тема:

  • ризици повезани са бујицом
  • начине заштите
  • који је торрент клијент најсигурнији?
  • пресуда: бујица је сигурна?

Надамо се, једном и ми’мало смо детаљније обратили ове теме’Бићу у могућности да боље одговорите на питање и помогнете корисницима као што сте ви у неким безбедним и приватним дељењима датотека. Да ли је бујица сигурна?

Дозволити’погледајте.

Ризици од бујице

Торрентинг нам омогућава да преносимо велике датотеке преко мале пропусне ширине, користећи кућне рачунаре за то, за разлику од великих фарми сервера. Протокол ефикасно ставља контролу над огромним преносом података у руке масе, што може изгледати као добра ствар.

Али постоји много ризика који преузимамо када се повежемо са толико корисника и потенцијално делимо наше датотеке са светом. То значи да нас мучење доводи у опасност од заразе злонамерним софтвером, што може бити велики ризик за вашу приватност и добробит вашег рачунара.

Ето’с правним последицама, које се разликују између земаља и увек се мењају. Да бисмо могли да бујимо сигурно, мораћемо да разумемо како ти фактори ризика делују.

Ризици злонамјерног софтвера

БитТоррент протокол функционише тако што вам омогућава преузимање малих порција података из дистрибуираних извора. Иако ово пружа бројне предности за пренос датотека, он такође излаже рачунар великој количини потенцијално злонамерних веза. Ето’с такође могућност преузимања злонамерног софтвера прерушен у легитимну датотеку.

Поред ових ризика, торрент клијенти обично дозвољавају другим корисницима да се повежу са рачунаром за преузимање датотека које такође можете да доставите, што пружа још један пут за злонамјерни софтвер или друге манипулације.

Злонамјерни софтвер може угрозити ваш рачунар’функционалност и приватност на бројне начине, а то може бити врло проблематично уклањање. Неки злонамерни софтвер може трајно оштетити рачунар или отети његове делове да би их неко други користио без да ви то знате. Како бисмо умањили ове ризике, очигледно желимо да ограничимо своју изложеност потенцијалним инфекцијама малваре-ом.

Правне посљедице

Велики део датотека пренесених преко протокола БитТоррент незаконите су копије медија; попут филмова, видео игара и музике.

Преузимање ових датотека је обично незаконито у већини земаља. Иако је увек добра идеја преузети само датотеке које сте преузели’Ако на то имате законско право, још увек може бити добра идеја очувања ваше приватности приликом мучења у правне сврхе.

Неке организације заправо иду около радећи оно што зову “ауторска права троллинг”. То значи наметање ауторских права како би се профитирао кроз парнице. Иако ова пракса може на легитиман начин заштитити власнике интелектуалног власништва, постоји велика количина активности која се фокусира на мамање и наплаћивање прекршиоца који преузимају датотеке заштићене ауторским правима које су предвиђене управо у ту сврху.

Вузе - да ли је бујица сигурна?

Ако вас ухвате како нешто нелегално вребате, то може да вам донесе пуно проблема’увек у вашем најбољем интересу да заштитите вашу приватност. Остати информисани о локалним законима такође је добра идеја. Погледајте да ли у вашем крају постоји велика култура лајкова о ауторским правима и будите обазриви на мучење популарних предмета који се могу доставити у циљу праћења нелегалних преузимања.

Да ли је бујица сигурна? Кључно је овде остати информисан, први корак ка сигурној бујици је познавање ризика.

Начини да се чувате

Једном када схватите ризике, бујица може изгледати као да не вреди. Могућност компромитације злонамјерног софтвера и приватности су значајни. Главна ствар на коју се желимо фокусирати како бисмо повећали сигурност наших бујица је приватност.

Торренти су повезани са трацкерима, који чувају информације о ИП адресама и софтверским пакетима БитТоррент корисника. То омогућава протоколу да олакша велика преузимања преко дистрибуираних мрежа корисника, али такође повећава и ризик од праћења вашег ИП-а.

Најбољи начини да се заштитите од ових ризика су употреба одговорних пракси преузимања и заштита приватности.

Пракса сигурног преузимања

Прво што можете да учините да не будете изложени непотребном праћењу или злонамерном софтверу јесте да преузмете одговорно. То значи да користите веродостојне веб локације и водите рачуна о датотекама које имате’поновно преузимање је оно што кажу да јесу.

Прво што можете да урадите је да сазнате више о веб локацији коју посећујете’поновно користите.

Обавезно коришћење само поузданих веб локација ће умањити велики ризик преузимања злонамерног софтвера који може угрозити вашу приватност или функционалност вашег уређаја. Да бисте направили разлику између сигурних и несигурних веб локација, потребно је да направите неко истраживање и да видите шта други људи кажу о веб локацији.

Веб локације са опасним мукама

Ако пуно људи говори добре ствари о веб локацији, онда то’вероватно (углавном) безбедан. Ако, међутим, постоје обимни негативни коментари или чак обавештења о злонамерним извештајима (као што је ТоррентКинг, на слици горе), онда’је знак да се макне курац одатле!

Други аспект сигурног преузимања је провјера да датотека коју преузмете буде она коју желите. Најбољи начин да то учините је да се увек уверите да се датотеке у торренту подударају са онима наведеним на веб локацији и проверите њихове величине датотека.

Ако се не подударају или изгледају чудно (попут Бен Хур-а у ХД-у за 3,1 МБ), потенцијално могу садржати злонамерни софтвер који се маскира као легитимне податке.

Препоручено читање:

Како сигурно преузети торренте?

Заштита приватности

Осим злонамјерног софтвера, други главни ризик повезан са бујицом је приватност. Преузимање невероватног софтвера из више десетина дистрибуираних извора лако вас може спустити тоном шпијунског софтвера који је зачепио вашу машину. Овај компромитирајући софтвер може се користити за обраду података о рачунару и навикама прегледавања или чак заузимање над делом рачунара без вашег знања.

Будући да торренти прате ИП адресу која се користи за повезивање с њима, користећи проки или Виртуал Привате Привате Нетворк (или ВПН) за приватизацију ваше везе, вероватно је најбоља опклада. ВПН омогућава повезивање путем приватизоване мреже посебно дизајниране тако да корисницима омогућавају приватно повезивање са Интернетом, уз сву повећану сигурност и функционалност које пружа приватни ВПН сервер.

екпрессвпн цена впнпро

Постоји пуно ВПН-ова вани и сви нуде различите сетове функција и цене. Схватање који је ВПН најбољи за бујице могао би сам извући цео чланак, али овде можемо да пређемо на неколико основа.

Добар ВПН ефикасно ће приватизовати вашу везу задржавајући пристојну брзину. Проблем са већином ВПН-а је тај што они захтевају да ваша веза прође додатни корак пре него што стигне до свог одредишта, због чега ће преузимања и веб локације увек бити спорије.

Како се наводи, постоји пуно компетентних ВПН-а који нуде пристојне брзине и цене. ЕкпрессВПН је онај који се топло препоручује. Нуди потпуну заштиту приватности по повољној цени и редовно нуди попусте и понуде за своје услуге.

Који је клијент најбољи за сигурну бујицу?

Још један корак који можете предузети је да се уверите’поново користите правог торрент клијента. Многи од ових клијената нуде широк спектар безбедносних функција, као што су омогућавање прилагођавања како се вршњаци повезују са клијентом и пружа вам потпуну контролу над преузимањем датотека.

Које су карактеристике најважније за сигурност?

Постоје неке функције које нуде торрент клијенти који су веома ефикасни за решавање проблема приватности.

Многи торрент клијенти нуде ВПН подршку, а већина њих такође омогућава кориснику да постави проки поставке за аутоматско повезивање преко прокија. Остали укључују подршку за шифрирање података тако да свако ко покуша погледати шта ви’поновно преузимање је побиједио’не могу да видим шта си’радиш.

кБитторрент проки опције впнпро

Да бисте постигли максималну приватност током бујице, морате користити ВПН у тандему са проки-јем. То ће зауставити торрент трацкер да евидентира ваш стварни ИП и сакриће вашу активност да нико заправо не види шта сте ви’радиш. Најбољи торрент клијенти ће вам омогућити да то учините као уграђену функцију, а такође ће имати и ствари попут ИП филтера, тако да можете аутоматски забранити злонамерним ИП адресама да се повезују са вашим уређајем..

кБитторрент је одличан клијент за заштиту приватности. Има једноставну инсталацију, опен соурце архитектуру и минималистички сет функција заснован на приватности. доступно је пуно добрих ВПН-ова који су лако употребљиви и са кБитторрент-ом.

Који је клијент заиста најбољи?

Да ли је бујица сигурна? Коначно, то ће зависити од клијента и конфигурације коју на крају користите када бујите. Постоје десетине високо препоручених клијената који се врло добро интегришу са различитим доступним ВПН-овима. Неки други клијенти имају скупове функција које веома доприносе приватности и општој сигурности.

Уосталом, најбољи торрент клијенти су они које корисници заправо желе користити. Чување корисника је једна од најлакших ствари које добар клијент може учинити да постане атрактиван за бујице.

Отклоните торент клијента ради сигурности

Много клијената има архитектуру отвореног кода, што може бити врло добро за сигурност и приватност. Велика заједница програмера обично функционише боље од усамљеног кодера који ради из његове гараже.

Клијент попут Делуге има сјајну подршку за додатке, што омогућава широко прилагођавање интерфејса и безбедносних функција. Такође има стандардне итерације за радне површине и клијент-сервер.
Овом клијенту се препоручује употреба са нордијским и ФрееНАС системима за складиштење података. Типични корисници ће сматрати да је инсталација радне површине потпуно у реду, али клијент је довољно моћан да и бујице покрећу специјализоване оперативне системе за складиштење података..

Када одете на страницу за преузимање, пронаћи ћете листу оперативних система за које је инсталатер доступан. Ако кликнете на Виндовс везу, пронаћи ћете листу отпремања:

Замените верзије торрент клијента впнпро

Једноставно преузмите и покрените најновији .еке да бисте инсталирали Делуге. Инсталатер нема никаквог лукавог додатног софтвера или понуда у њему’прилично једноставно постављање. Једном ти’јеси и радиш, ти’Желим да прођем кроз нека подешавања да бих се уверили’радите све што можете да заштитите своју приватност:

Издвојите важна подешавања впнпро

Важно је осигурати да се мрежни додаци укључе за јавне трагаче јер ће то обезбедити најбољу и најбржу везу са семенима и вршњацима. Ово је важно ако ви’користите ВПН, јер ови програми могу знатно успорити ваше везе.

Подешавања шифровања испод омогућавају вам да останете анонимни приликом повезивања са трацкер-ом путем криптографије. Обавезно подесите и улазну и излазну енкрипцију “Омогућено” осигураће вам да останете бар мало анонимни.

Пресуда: бујица је сигурна?

Све у свему, бујица може бити веома ризична активност. Ето’с пуно хипе-а изграђено око законитости и сигурности пеер-то-пеер дијељења датотека, и за сву страхопоштовање која се наставља, ми’открили смо да су бујице 2020. прилично сигурне; под условом да предузмете потребне мере да бисте се заштитили.

Ризик од заразе злонамјерним софтвером и приватности је прилично застрашујући’с пуно правних проблема које можете добити због нелегалног преузимања материјала заштићеног ауторским правима (или, не дај Боже, да је ваш ПЦ отет у злонамерни ботнет). Срећом, већина клијената и ВПН услуга врло су марљиви ако остану корак испред ауторским троловима и програмерима злонамерног софтвера.

Као и све друго, ако и ти’спремни сте да се едукујете и заштитите, бујица може бити итекако вредна ризика.

Како се чувати током бујице 2020. године? Имамо ли нешто?’Пропустио си да можда мораш да делиш? Јавите нам у коментарима испод!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − 71 =