Kaj je dinamični DNS?

Ste že kdaj želeli gostiti svoj strežnik za splet ali igre? Ko razumete, kako deluje DNS, ste’Naučil se bom prvih korakov, da boste na pravi poti postavili svoj lasten strežnik!


Najprej stvari, kratica DNS pomeni Iskanje domenskega imena in deluje prek številke vrat 53 vaše povezane naprave. DNS si lahko predstavljate kot prevajalca jezika, ker načeloma opravljajo isto delo. Vsakemu strežniku, ki gostuje v internetu, pa naj bo to spletno mesto, pretakanje, e-pošta in drugo, je dodeljen fiksni naslov IP. Zapomnitev števila vseh teh naslovov IP skoraj ne presega človeških zmožnosti.

Tudi če bi zabeležili vse storitve, ki jih uporabljamo, bi na koncu napolnili nešteto strani svojih dnevnikov, napisali bi vsaj šest šestih številk, od 1-255 za vsako posamezno storitev, ki jo običajno uporabljamo. Veliko slabše je od tistega, kar smo počeli v daljni preteklosti, ko smo v beležnici naštevali vse telefonske številke naših prijateljev in znancev.

Dinamični DNS naslovi IP

Za razliko od statičnih naslovov IP, dinamični naslovi IP se nenehno spreminjajo. Predstavljajte si, če so vam prijatelji vsakih nekaj dni dajali novo telefonsko številko, ki je nadomestila njihovo sedanjo, samo si jo morate zapomniti, namesto da bi jo zapisali. Prav to se dogaja z dinamičnimi naslovi IP. ISP (ponudnik internetnih storitev), velika korporativna organizacija, vsakič tako dodeli nove naslove IP, zlasti po ponovnem zagonu svojih sistemov.

Kako so dodeljeni dinamični naslovi IP

Ime domene je preverjeno

ISP-ji spletnim mestom dodelijo nov dinamični IP s protokolom dinamične konfiguracije gostitelja (DHCP). To bo dodelilo eno od organizacij’s dodeljenimi naslovi IP običajno v zaporednem vrstnem redu prejemajo zahteve. Torej, če predpostavimo, da DHCP ne bi’ne obstaja, če gostite spletno radijsko postajo in imate dinamičen IP, morajo uporabniki, ki se povežejo z vašim radiem, ves čas posodabljati vaš naslov in morali bi posodobiti povezave.

Dinamični DNS končnemu uporabniku pomaga določiti fiksni naslov za storitev, ki se opravlja iz njegovega lastnega računalnika, ne glede na to, da jim je bil dodeljen dinamični IP naslov. Če se uporablja dinamični DNS, uporabnik samo enkrat postavi povezavo in lahko pozabi nanjo. To ljudem omogoča umirjenost in tudi njihovo življenje veliko olajša, s čimer se poveča verjetnost, da privabite večje občinstvo.

Nasveti za uporabo dinamičnega DNS (DDNS)

Izogibajte se dolgim ​​imenom, saj si jih uporabniki enostavno ne zapomnijo.

Nastavitev dinamičnega DNS-ja je res preprosta. Obstaja ogromno brezplačnih operaterjev DNS, kjer lahko preprosto zaženete Google iskanje in samo izberete med rezultati. Tipična oblika naslova dinamične DNK (DDNS) bi bila nekaj podobnega, yourpreferredname.operatorname.com. Izogibajte se dolgim ​​imenom, kot jih ni lahko si jih uporabniki zapomnijo in poskrbijo tudi, da ponudnik DNS ponuja naslove brez vezajev in / ali veliko pik.

Kako deluje dinamičen DNS?

Glavna težava pri uporabi dinamičnega DNS je čakalna doba za uveljavitev spremembe. Dinamične storitve DNS so posodobljeno bodisi s programsko opremo bodisi ročno ko se IP naslov spremeni. Brez skrbi, saj bi se moral vaš operater DNS takoj zagnati ‘obveščanje’ vsi ponudniki DNS po vsem svetu, da se je vaš IP spremenil, zato bo iskanje DNS vsakega uporabnika samodejno usmeril na nov IP.

Dinamična sprememba naslova DNS

Spremembe DNS bi morale začeti veljati v nekaj minutah, v redkih primerih pa postopek lahko traja do 72 ur. Poleg tega niso vsi uporabniki hkrati posodobljeni. To pomeni, da lahko obstajajo uporabniki, ki lahko dostopajo do vaše storitve prek posodobljenega IP-ja, drugi pa bodo morali počakati, da se njihov DNS osveži, kar pomeni, da bodo še vedno usmerjeni v stari IP in ne bodo mogli dostopati do vašega storitev.

Uporabniki lahko dostopajo do vaše storitve prek posodobljenega IP-ja, vendar bodo drugi morali počakati, da se njihov DNS osveži.

Žal tam’s tem ne morete storiti ničesar. Pustite, da infrastruktura vašega operaterja DDNS komunicira z velikim številom strežnikov DNS po spletnem prostoru in opravi svoje delo. Lahko tudi zaženete strežnik za igre in ga delite s prijatelji ali vsem, ki obiščejo vaše spletno mesto. Upoštevajte, da DDNS ni potreben v primerih, ko je uporabniku, ki gostuje storitev, dodeljen statični IP naslov.

Statični IP naslovi

V primeru statičnih naslovov IP morate skozi registrator domene registrirati želeni spletni naslov in nato začeti dodeljevati imena vsem poddomenam. Poddomena je x.yourorganization.org, kjer je treba x dodeliti ločeno ime za vsako različno gostovano storitev. Yourorganizaton.org je izbrana statična domena in se uporablja za vse poddomene. Najpogostejši kontekst je Zapis, ki prevaja dani IP v oba.

Razlika med dinamičnim DNS (DDNS) in statičnim DNS

Poleg zapisov, čeprav niso tako pogosti, najdete tudi kanonična imena (CNAME), ki so vzdevki za druga spletna mesta. Poddomeno lahko nastavite, na primer, x.yourorganization.org, da se usmeri na y.otherwebsite.com, ne da bi vključevali nobene številke ali naslove IP. Drugi scenariji iste metode so MX zapisi, ki so statični naslovi poddomene, dani statičnim naslovom IP, ki gostijo poštne storitve, kot sta POP3 (protokol pošte za sprejem pošte) in SMTP (enostavni protokol za prenos pošte za pošiljanje pošte).

Statični naslovi IP ne pridejo samo brezplačno. Vsak mesec zaračunavajo nominalno fiksno ceno in jo je treba plačati ponudniku internetnih storitev (ISP). Poleg tega registrator domene zaračuna tudi določeno letno pristojbino za dodeljeno domeno, ne glede na to, koliko poddomena je registriranih in število A-zapisov / MX / CNAME-jev. Brez dvoma je iskanje cenejšega naslova IP skupaj z DDNS cenejša možnost.

Slabosti uporabe dinamičnega DNS-ja

Edina pomanjkljivost, če imamo v podoknu DDNS več poddomen, je ta vsaka poddomena je registrirana pri drugem ponudniku DDNS. V tem primeru mora biti za vsakega različnega ponudnika nameščena drugačna aplikacija, sicer pa se lahko vedno odločite za ročno posodobitev novega naslova IP. Upamo, da vam je ta pregled nastavitve DDNS koristil in zagotavljamo, da bo nastavitev zelo enostavna.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 68 = 72