Каква е сделката с децентрализирани, P2P, Blockchain VPN проекти?


С думата “blockchain” влизайки във все по-чужди комбинации, Blockchain VPN звучи доста укротено - нещо, което знаехте, че трябва да съществува, но не‘не знам къде и как. Всъщност къде и как не са най-прости въпроси, на които трябва да се отговори, но това’s това, което ние’сте тук за. Затова четете и научете входовете и изходите на blockchain VPN.

Какво общо има blockchain с VPN?

За да започнем да отговаряме на това, първо трябва да споменем най-важните критики към редовната виртуална частна мрежа.

Мнозина вече ще знаят, че цялата точка на VPN е да разграничат потребителя от неговите онлайн дейности - да предоставят свобода в интернет. Начинът, по който се прави това, е чрез протоколи за тунелиране (които криптират вашия трафик, докато пътува от една цифрова точка до друга) и VPN сървъри (които създават стена, за която да застанете зад, променяйки вашия IP адрес в очите на хост сървъра и промяна на IP адреса на хост сървъра в очите на вашия доставчик на интернет услуги (ISP)).

В резултат на тази процедура вие сте в състояние да скриете това, което правите онлайн от вашия интернет доставчик, а следователно и от правителството. Освен това можете да изберете на кое местоположение ще изглеждате - просто се свържете с VPN сървър в САЩ и сайтове като Netflix ще ви приемат’отново потребител в САЩ.

Когато VPN работят като рекламирани, те са страхотно средство. Но самият им дизайн повдига проблеми, които редовните потребители не са в състояние да размахват.

Разработчиците на Blockchain VPN услуги разпознават тези проблеми и предлагат решение. Те признават, че основният проблем при редовните VPN услуги е VPN компанията, която е централен хъб, през който преминава целият потребителски трафик. Че’s защо всеки VPN има някакво изявление за “сеч” - съхраняване на данни за потребителски връзки, дейности или идентичности. То’s също защо доставчиците на VPN, които са предоставили потребителски данни на правоприлагащите органи, са толкова насилни.

Централизиран VPN срещу децентрализиран VPN

Истината на въпроса относно вписването е следната: всяка отделна VPN услуга технически има възможността да съхранява цялата информация, която получава за потребителите. И може да продава цялата тази информация на трети страни, ако пожелае. Разбира се, VPN мрежите могат да направят всичко възможно, за да сведат до минимум нуждите си от регистрация. Например, те могат да премахнат всички ограничения, които VPN услугите обикновено налагат на своите потребители - честотна лента, пренос на данни, граници за едновременна връзка. Без да се налага налагането на тези ограничения, VPN-те технически могат да премахнат регистрацията. Едно нещо, което могат’не правя? Премахване на способността им да логват.

Blockchain VPN се опитват да превърнат този проблем. Те премахват централния център, през който трябва да преминава целият потребителски трафик, и вместо това предлагат децентрализирана мрежа от доброволчески възли, като Tor.

Разлики между blockchain VPN и Tor

Основната предпоставка зад Tor и P2P blockchain VPN е подобен. Когато използвате мрежата Tor, потребителят’s трафикът се изпраща чрез поредица от доброволчески релета - по същество хората, които работят със сървъри, за да предават трафик (да не звучат лекомислено…) от добротата на сърцата им. При всяко реле трафикът е допълнително криптиран, като само последният възел може да дешифрира трафика и да го изпрати на хост сървъра.

Това е добра система, но тази, която има няколко слабости. Първата от тези слабости е, че ги има’t много от тези доброволчески възли - точно както няма’т голяма част от доброволците - всичко. Това води до много ниски скорости и прави повече или по-малко невъзможно да се включим в определени дейности, за които обичаме редовни VPN услуги. Торент, например.

Може би по-важното е, че ниският брой възли създава проблем със сигурността. Нападател, контролиращ значителна част от мрежата, може да може да проследи трафика обратно до неговия източник или да го декриптира. Това побеждава цялостната цел на използването на услуга за защита на личните данни на първо място.

В най-добрите примери, Blockchain VPN приема повече или по-малко същата система, но използва blockchain, за да въведе икономия в мрежата, което му позволява да остане децентрализирана и анонимна едновременно. Ако трябва да се вярва на някои от тези blockchain VPN разработчици, това също би направило мрежата много по-евтина за използване от обикновената VPN - трафикът винаги ще бъде насочен към най-евтините и бързи възли в мрежата. Надяваме се, икономическите стимули да решат въпроса с размера на мрежата, а оттук и проблемите със скоростта и сигурността.

Независимо от това, и тук има опасения.

Звучи добре - какво’s проблемът?

компютър

Е, за едно нещо, освен ако мрежата всъщност не нарасне до добър размер, същите проблеми (предполага се) все още ще се прилагат както при Tor. Контролът на значителна част от мрежата може да позволи на атакуващите да “стигнете до потребителя.”

Друг аспект е този, който тези, които следват историята на Hola VPN, ще разпознаят. Hola е прословута сенчеста VPN услуга, която има една интересна функция - продава потребителя’s пропусквателна способност на празен ход към други потребители в мрежата. По принцип, ако използвате Hola и не правите нищо на компютъра си, VPN ще използва вашата интернет връзка за маршрутизиране на други хора’s трафик.

Достатъчно справедливо - ако искате VPN безплатно, вие’Ще го платя само по друг начин. Проблемите започват другаде. По-конкретно, Hola има и паралелна компания, наречена Luminati, която продава безпроблемната честотна лента на потребителите на Hola VPN на бизнеса. Едно време Luminati продаде тази честотна лента на някой, който я използва, тъй като би ботнет - при кибератака. Когато се случи нещо подобно, крайните възли са виновни.

Можете да видите къде сме’продължавам с това. Ако ти’отново крайния възел на някаква гадна обмяна на трафик в blockchain VPN мрежата, къде точно това ви оставя?

Разбира се, има и други важни въпроси, които също трябва да разгледаме. Например, то остава да видим дали скоростите в такава мрежа биха били полезни, камо ли да е в състояние да се конкурира с топ-бот голи метални сървъри на редовни VPN доставчици. Също, половината от P2P VPN, които разгледахме, дори не са мулти-хоп (което прави изходния възел също толкова способен да регистрира данни, колкото биха били VPN сървърите).

Опитите да се отговори на тези и други опасения трябва да се намерят в дивата природа.

Пазарът на VPN за blockchain, такъв какъвто е

Блокчейн пазар

В момента пазарът на VPN за blockchain не изглежда много впечатляващ. Има няколко забележими имена, но самите услуги са на различни етапи на развитие. Там’с Privatix, Mysterium Network, Orchid и Lethean между другото. Изглежда, че всеки от тях донякъде е напреднал, тъй като последно проверихме преди няколко месеца и всички са готови да осигурят някакъв вид VPN продукт на blockchain в обозримо бъдеще. Може би единственото изключение тук е Орхидея, чийто уебсайт все още е само целева страница (въпреки че нейният документ изглежда най-завладяващ от всички).

През последните няколко месеца ние’се свързахме с всички тези проекти и им зададохме едни и същи въпроси, които повдигаме в предишния раздел на тази статия. Единствените, които коментираха задълбочено, бяха Lethean, за които им даваме кудо. Независимо, ние’Ще разгледам последователно всеки от проектите и ще се опитаме да отговоря на някои въпроси.

орхидея

В някои сетива, Орхидеята изглежда като най-сериозният проект. Базираната в САЩ лаборатория за орхидеи в Делауеър съчетава редица хора с по-скоро публични записи - хора, които могат да говорят добре и имат репутация, от която да се притесняват. Повечето от другите P2P VPN проекти нямат нито този PR актив, нито нивото на лична отговорност, което създава.

Знанията и опитът на хората от Orchid ясно показват в техния документ. Той демонстрира много внимание към детайлите и обхваща някои от често цитираните опасения срещу идеята за P2P Blockchain VPN.

Първо, Orchid предоставя решение за опасността някой да контролира голяма част от мрежата. Това прави, като спира атакуващите да оперират непропорционално голям брой продавачи на честотна лента във връзка с техния дял от общата изчислителна мощност на мрежата Orchid.

Това не’t единственият сценарий за атака, Orchid представя решения за. Спечелихме’не влизам в тези - достатъчно е да кажа те’свърших домашните си.

на второ място, Orchid защитава изходните възли от злоупотреба с тяхната честотна лента чрез използване на черни списъци и бели списъци. По принцип, ако сте’отново продавач на честотна лента, който пребивава в, да речем, Германия, и би искал да спре хората да използват вашия IP за торентинг - можете да направите това чрез черен списък на P2P трафик. Това със сигурност е решение, но се чудим дали кашата, която създава на пазара, ще бъде твърде много за удобство. Или по този въпрос, независимо дали’е достатъчно.

Въпреки че екипът на Orchid изглежда уверен, че скоростите на връзката в тяхната мрежа ще бъдат конкурентни, ние оставаме скептични. Това важи особено за Орхидеята, където са връзките “мулти-стъпи,” което означава, те преминават през няколко релета, преди да стигнат до хост сървъра.

целевата страница на орхидеите

След известен първоначален финансов успех (инвеститорите са платили над 36 млн. Долара за правото да купуват монети по време на публичната ICO), проектът изглежда е преминал подозрително тихо. Уебсайтът все още е само целева страница с няколко хубави лога и социални връзки. Официалният Reddit е неактивен от месеци и последните коментари на потребителите, които искат актуализации на състоянието, остават без отговор. орхидея’s Страницата в Twitter все още активно публикува, но публикациите са свързани основно с Орхидея (въпреки че трябва да признаем - това е така)’е добър източник на интересни статии).

Това спокойствие ли е преди бурята? Познайте ние’Ще трябва да изчакам и да видя.

Mysterium Network

За разлика от Orchid, Mysterium направи ICO, преди да има активен продукт и събра 15 млн. Долара. Също за разлика от Орхидеята, Mysterium беше доста активен с актуализациите и успя да създаде Alpha версия. Потребителите могат дори да стартират тестов възел в мрежата (ако имат техническия опит за това) или да изпробват VPN.

алфа статистика на мистериум мрежа

Проблемите с Mysterium Network са това те не успяват да се справят с проблема със скоростта, различни сценарии за атака или с уязвимостта на изходния възел. Във въпросите за Mysterium FAQ има въпрос: “Какво става, ако някой използва моя възел за незаконни цели?” Отговорът е малко смущаващ:

“Тогава те най-вероятно ще нарушат закона. Инсталирайки нашия клиентски софтуер, потребителите се ангажираха да го използват само за законни цели и да избегнат всякакви престъпни или незаконни дейности.”

Добре тогава, случаят е затворен?

Останалите въпроси в “правен” раздел от често задаваните въпроси предават тревожно отношение, като основно повтарят, че ако разбирането им за закона е правилно, нещата трябва да са наред. Наричайте ни старомодни, но ние’d предпочитам решения пред утешения.

Нашето разбиране е това Mysterium също не’не предлагам мулти-хоп, което създава още по-големи притеснения. Може би отделният изпълнител на възел е по-малко видима цел за тези, които искат да получат потребителски данни, но също така е по-малко вероятно да имат средства за съпротива, ако станат цел.

MYST маркерът не е толкова привлекателен, както беше по време на ICO, и смятаме, че има основателни причини за това.

Privatix

Този инструмент е много подобен на Mysterium Network. Privatix също има продукт в своя Alpha етап и вече има своя публична ICO (приблизително 2,4 милиона долара). Белият лист е огромен - 78 страници (!) - и дори го преведоха на 9 други езика.

приватикс езици за бели книги

Също като Mysterium, Privatix не направи малко за справяне с най-належащите въпроси на сигурността. Например, връзките им изглежда са еднократни, повдигайки въпроса дали това наистина е по-добро за сигурност от централизираните решения. И те също го правят’t осигуряват задоволително решение за сигурност на изходния възел.

Съгласно белия лист на Privatix:

“Ние ще предоставим на всички Агенти документ, в който се посочва, че ние като компания наемаме тяхната мрежа за наше ползване и я препродаваме. Този документ ще съдържа Агента’s възел IP и хеш в blockchain и Агентът ще може да го изтегли от таблото си за управление.”

Първо, това звучи малко като регистрация. Второ, той оставя въпроса дали това решение ще помогне на потребителите да се измъкнат от правна опасност. Това вероятно ще зависи от агента’s държава, индивидуалният случай и т.н. Хората в Mysterium поне не’не се преструвайте, че знаят как ситуацията ще се развие в природата.

Както при всеки от тези инструменти, изглежда няма причина те да могат да предлагат ниво на ефективност, което да може да се конкурира с най-добрите централизирани VPN услуги.

Lethean

Не на последно място, ние имаме Lethean, които бяха любезни да отговорят на нашите въпроси подробно и честно. Този проект е различен по някои важни начини, но подобен в други.

основни функции на lehean vpn

За разлика от гореспоменатите VP2 услуги на P2P blockchain, Lethean не работи на блокчейн Ethereum и неговите монети не са ERC20. Позовавайки се на отвореността на ефирната книга като проблем с поверителността, Lethean са избрали да разчитат на различен алгоритъм, протокол CryptoNight. Според Летиан това “прехвърля транзакции, изпращани чрез процес наречен RingCT, който създава множество входове и изходи, за да скрие подателя от външен източник.”

Lethean планира да предложи “Подобрен режим на поверителност,” което по същество е мулти-хоп функция. В момента Lethean е достъпен само като разширение за браузър и предлага само еднократни връзки. Това трябва да се промени в някакъв момент през 2019 Q2. Дотогава софтуерът страда от същия проблем с поверителността като Mysterium или Privatix.

Що се отнася до сигурността на изходния възел срещу злоупотребата с тяхната честотна лента, Lethean има същия отговор като Mysterium или Privatix. От една страна, изходните възли трябва да заемат “предпазни мерки, за да се гарантира, че крайните потребители спазват своите местни разпоредби.” От друга, “портфейлът ще съхранява някои данни, които ще проверят дали злоупотребата с изходния възел’s честотната лента не е извършена от лицето, домакин на изходния възел.”

Освен това, според Lethean, това “въпросът е проблем за всички доставчици на VPN.” Ние не сме съгласни и ще използваме тази възможност, за да повдигнем въпрос, който ние’накратко вече се докоснах. В практически смисъл злоупотребата с трафик не е толкова голяма грижа за доставчиците на VPN, защото те могат да разчитат на структура, изградена за справяне с правни въпроси. Често те работят под прикритието на офшорни компании за снаряди. И дори да го правят’t, те имат юридически екипи, които да обработват въпроси за правоприлагане.

Това важи и при обсъждането на въпроса за поверителност на потребителя - потребителите могат да се доверят на добра VPN, която да застане между тях и, например, правоприлагането (до точка, разбира се). Междувременно, в случая на P2P VPN услугите потребителите трябва да разчитат на лица, които нямат отговорност да защитават своята идентичност.

И накрая, ние’бих искал да подчертая Летски’s отговор за ефективността:

“Скоростта на VPN услугите не е свързана със самия блокчейн. Блокчейнът е механизмът за плащане и не е средството, чрез което VPN или разширението на браузъра тунелират трафика през интернет. След като се свърже и бъде получено плащане, при условие че възелът е с добро качество, производителността трябва да бъде същата като всяка друга VPN услуга.”

Те са прави, разбира се. въпреки това, нашата причина да твърдим, че P2P VPN не може (почти) никога да не е толкова бърза, колкото най-добрите централизирани VPN услуги, е именно качеството на възела. Казано по-просто, акционерното дружество е измислено за финансиране на скъпи начинания - изграждане на търговски пунктове по търговския път до Индия или изграждане на необходимата инфраструктура за осигуряване на бързи връзки на потребителите на VPN.

Може би аргументът може да бъде, че тези възли не трябва да се управляват от частни лица. Че’вероятно е вярно, но това поражда само повече въпроси - могат ли тези компании да реализират печалба в такава инфраструктура, без да прибягват до сенчести практики? Ще успеят ли такива компании, ако успеят, да станат повече или по-малко същите като централизираните доставчици на VPN услуги в днешно време?

Blockchain VPN - нашите заключения

След като проучихме индустрията P2P VPN, базирана на blockchain, можем да кажем това критиките им са валидни, но решенията им пораждат съмнения. Дори ако разработчиците на тези инструменти успеят да разрешат проблемите със сигурността (както изглежда Orchid, поне на хартия), все още остава въпросът за конкурентоспособността.

Топ играчите в редовната VPN индустрия предлагат на потребителите страхотна производителност и богат пакет от функции. Ние не’не можете да видите как частните продавачи на честотна лента могат да се конкурират със скоростите, с които се ползват потребителите на, например, Astrill VPN.

Ние виждаме ниша къде тези инструменти могат да бъдат полезни - недостатъчно развити, цензурни държави. Причината е, че възлите на P2P мрежа на теория биха били по-трудни за блокиране на ISP от VPN сървърите. Освен това фактът, че потребителите ще плащат само за използвания трафик, а не за обща абонаментна такса, може да направи услугите по-достъпни. Приватикс например изчислява, че потребителите на P2P VPN услуги биха го направили “плащат по-малко от 5-10 долара годишно.”

Ако обаче тези VPN имат само привличане на ниша и не са особено печеливши, системата за стимулиране се разпада.

Засега предлагаме да изберете обикновена VPN услуга. Просто се уверете, че правите своите изследвания, преди да инвестирате - нашият списък за най-добри VPN услуги е доброто място за начало!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + = 11