Големият брат, който гледа: защо вашата онлайн поверителност е атакувана


Усещането може да бъде обезпокоително: влизате в интернет ден след резервиране на пътуване до Париж и реклами за парижки хотели изскачат на екрана ви. Имате чувството, че някой събира вашата лична информация без ваше знание. Е, и двамата са и не са, така че нека’s погледнете по-отблизо какво се случва.

В миналото предприятията не знаеха нищо за потенциалните клиенти и малко освен голата информация за контакт, като пощенски адрес, за настоящите клиенти.

Повишаването на Big Data, аналитиката, AI и машинното обучение направи възможно корпорациите да събират oodles от клиентска информация. Всъщност глобалният обем от данни ще нарасне от 33 зетабайта (1 zettabyte е равен на 1 трилион гигабайта) през 2018 г. до 175 zettabytes през 2025 г., според International Data Corp.

Единият ефект е, че корпорациите вече могат доста точно да изведат на пръв поглед анонимен онлайн посетител’s пол, етническа принадлежност, роден език, възраст, интереси и дори политическа идеология.

Плюсовете и минусите на намаляващата онлайн поверителност

Ползи

Продавачите доставят повече персонализирани преживявания

Това обикновено означава по-насочени реклами към потенциални клиенти. Ако потребителят се интересува от НБА, той ще види подходящи реклами за фланелки на отбори и топки за кошници, а не кънки за лед.

Недостатъци

Не знам как се събира информация

Потребителите са неудобни с количеството информация, събрана за тях от онлайн взаимодействията им, защото нямат представа как се събира. Те имат чувството, че Big Brother гледа, слуша и записва без тяхно разрешение.

Връзка с лични данни

Когато индивидите сърфират в мрежата, инструментите наблюдават техните пътувания и изграждат потребителски профил. Теоретично профилът не е свързан с никакви лични данни. Следователно, продавачите знаят къде пътува всеки компютър с неговия уникален IP адрес, но не го правят’не знам, че лицето, което използва компютъра, е Джо Смит, който живее на 12-та главна улица в Лос Анджелис. Ако баща влезе в дъщеря си’компютър, реклами за грим или играчки го поздравяват.

Въздействието на онлайн законите за поверителност

На теория доставчикът не трябва да свързва лично предоставената лична информация - да кажем пощенски адрес за пратка - с анонимна информация, като например това, което хората кликват, докато разглеждат уебсайт. Трябва да има защитна стена или бариера, така че информацията да не е свързана. Съществуват няколко закона за защита на личното пространство на потребителите.

Закон за CAN-SPAM: през 2003 г. федералното правителство на САЩ прие закона за CAN-SPAM. Стана задължително потребителите да могат да се откажат или да се откажат от списъците с имейли.

Общ регламент за защита на данните (GDPR) е европейски закон, предназначен да осигури на хората по-добро разбиране и по-голям контрол върху начина, по който личните им данни се използват за маркетинг. Продавачите трябва да очертаят начина, по който събират и използват такива данни, и да предоставят на потребителите начин да се откажат от всяко търговско използване на тяхната информация.

Работи ли на практика?

На практика законите често не отговарят на техните намерения. Всъщност, колко точно доставчиците следват закона е спорно. Понякога те се опитват да ги облекат в игра на котки и мишки, която се играе повече от десетилетие.

Например потребителите установяват, че да се включат е много по-лесно, само с едно щракване. Но да се откажете е по-трудно, често се налага да се премахнете от няколко списъка, много от които не сте поискали директно.

През август 2018 г. Google срещна проблеми с проследяващите си функции. Потребителите казаха на доставчика да изключи функцията, но той спря да показва маркери за местоположение само в едно приложение, Google Maps. Всеки път, когато са имали достъп до друга услуга на Google, системата все още е събирала информация за тяхното местоположение.

Парите водят до проблеми с поверителността онлайн

Тези проблеми подчертават реалността, която продавачът’Основната отговорност е на своите акционери, а не на своите клиенти. Компаниите понякога изкривяват духа на закона, ако потенциалната финансова награда е достатъчно голяма.

И какво’е моралът на историята?

Нова технология се появява и проследява потребителите по-близо от всякога. Докато се извършват регулаторни проверки за защита на физическо лице’с поверителността, продавачите често се опитват да заобиколят законите. Следователно, отговорността пада върху потребителя да разбере какво се случва и да предприеме понякога трудни стъпки, за да защити личната си информация.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − = 80