Велики брат гледа: зашто је ваша приватност на мрежи нападнута


Тај осећај може бити нервозан: пријавите се на интернет дан након што сте резервисали пут у Париз, а на екрану ће се појавити огласи за париске хотеле. Осећате као да неко прикупља ваше личне податке без вашег знања. Па, обоје су и нису, па нека’Погледајте ближе шта се дешава.

У прошлости, предузећа нису знала ништа о потенцијалним купцима, а о тренутним клијентима нису имали много других информација, осим о голим контактним подацима, попут адресе за слање поште..

Пораст Биг Дата, аналитике, АИ и машинског учења корпорацијама је омогућио прикупљање нових информација о клијентима. Заправо ће глобални обим података порасти са 33 зеттабајта (1 зеттабајт је једнак 1 билион гигабајта) у 2018. години на 175 зеттабајта 2025. године, према подацима Интернатионал Дата Цорп.

Један од ефеката је да корпорације сада могу прилично тачно закључити наизглед анонимног посетиоца на мрежи’пол, националност, матерњи језик, старост, интересовања, па чак и политичка идеологија.

За и против опадања приватности на мрежи

Предности

Продавци пружају више персонализованих искустава

То обично значи циљаније огласе за потенцијалне купце. Ако је потрошач заинтересован за НБА, видеће релевантне огласе за тимске дресове и лоптице за корпу, а не за клизаљке.

Довнсидес

Не знајући како се информације прикупљају

Потрошачима је непријатно због количине информација прикупљених о њима из њихових интеракција на мрежи, јер немају појма како се то прикупља. Осећају се као да Велики Брат гледа, слуша и снима без њиховог одобрења.

Веза са личним подацима

Када појединци прегледавају веб, алати прате њихова путовања и граде кориснички профил. Теоретски, профил није повезан са било којим личним подацима. Сходно томе, продавци знају где сваки рачунар са својом јединственом ИП адресом путује, али они то не чине’Не знам да је особа која користи рачунар Јое Смитх, који живи у главној улици 12 у Лос Ангелесу. Ако се отац пријави у своју ћерку’Поздрављају га рачунаром, рекламама за шминку или играчке.

Утицај закона о приватности на мрежи

Теоретски, добављач не би требало да повезује личне податке које су слободно дате - рецимо поштанску адресу за пошиљку - са наводно анонимним подацима, попут онога што људи кликну док прегледавају веб локацију. Треба постојати заштитни зид или баријера тако да информације нису повезане. Постоји неколико закона који штите приватност потрошача.

Закон о ЦАН-СПАМ-у: 2003. године, савезна влада САД-а усвојила је Закон о ЦАН-СПАМ-у. Постало је обавезно да потрошачи могу да се пријаве или искључе са спискова е-поште.

Општа уредба о заштити података (ГДПР) је европски закон који је осмишљен да појединцима омогући боље разумевање и већу контролу над начином на који се њихови лични подаци користе у маркетингу. Продавци морају да представе начин на који прикупљају и користе такве податке и да корисницима омогуће начин да се одбију од комерцијалне употребе њихових података..

Да ли то функционише у пракси?

У пракси закони често не одговарају њиховим намерама. Заправо, колико помно добављачи слиједе закон је дискутабилно. Понекад их покушају да угурају у игру мачака и миша која се игра дуже од деценије.

На примјер, потрошачи сматрају да је пријављивање много лакше, само једним кликом. Али одустајање је теже, често је потребно уклањање са неколико листа, од којих многе нисте директно тражили.

У августу 2018. године Гоогле је наишао на проблеме са својим функцијама праћења. Корисници су рекли добављачу да искључи функцију, али он је престао приказивати маркере локације само у једној апликацији, Гоогле мапама. Кад год би приступили било којој другој Гоогле услузи, систем је и даље прикупљао информације о њиховој локацији.

Новац покреће проблеме са приватношћу на мрежи

Ови проблеми наглашавају стварност у продавцу’Главна одговорност је на акционарима, а не на купцима. Компаније понекад крију дух закона, ако је потенцијална финансијска награда довољно велика.

Па шта’морал приче?

Нова технологија се појављује и прати кориснике ближе него икад раније. Док се раде регулаторне провере да би се заштитила особа’У приватности, продавци често покушавају заобићи законе. Сходно томе, одговорност пада на потрошача да разуме шта се дешава и предузме понекад тешке кораке да заштити своје личне податке.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =