Разумевање контура – нова Гоогле-ова услуга “уради сам”


У марту 2018. године, Гоогле’Развојна дивизија Јигсав дала је важну најаву. Након консултација са новинарима широм света, гигант претраживача представио је алат за заштиту података и извора, обезбеђујући сигурну интернетску везу где год се новинарима десило..

Овај алат је крштен Оутлине, и то’у суштини је Гоогле’с концептом то уради сам ВПН (Виртуелне приватне мреже). Остаје у раној фази развоја, али знакови су да је Гоогле’с ВПН би могао бити вриједан сигурносни алат - не само за новинаре - већ и за све који раде на даљину и имају бриге о приватности и надзору.

Па шта знамо о овом потенцијално корисном сигурносном софтверу и да ли бисте требали бити спремни за имплементацију Оутлине ВПН решења? Овај блог ће објаснити све што требате да знате.

Представљамо конту: Гооглеов ВПН

Скица потјече од Јигсав-а, који је некад био познат као Гоогле Идеас. Јигсав у основи ради паралелно са Гоогле-ом’Главни посао претраживача, као врста масовне дигиталне лабораторије, која излаже хардвер и софтвер. Гоогле то назива "а" “технолошки инкубатор” са фокусом на кибернетичку сигурност и заштиту интегритета интернета. Са овим циљевима’лако је разумети зашто је развој ВПН-а пао под Јигсав’с ремит.

Идеја која стоји иза Оутлине-а је да се обезбеди сопствени сопствени ВПН који се користи готово на било којој локацији. Под ВПН мислимо на виртуалну приватну мрежу. Ови сигурносни алати стварају “тунели” између сервера и појединачних корисника, штитећи податке које шаљу и примају и анонимујући њихове ИП адресе.

У стварности, оно што Гоогле овде нуди звучи више као шифрирани проки сервис (који се ослања на Схадовсоцкс протокол) него ВПН. То значи да сте победили’Не можете користити Оутлине да осигурате сав свој саобраћај - само апликације на које сте га поставили. Наравно, термин ВПН данас има више тржишне привлачности, тако да смо ми победили’Не дубоко се увлачим у ово…

Гоогле Оутлине ВПН користи облачне платформе попут ДигиталОцеан, које корисницима пружају простор за креирање наменских ВПН сервера. Уместо да захтевају посебне рутере или се ослањају на преузете ВПН клијенте, корисници могу да поставе сопствени сервис и прецизно подесе све функције које су им потребне. И то’је такође опен соурце, тако да кодери могу да уђу у начин на који функционише Гоогле Оутлине ВПН.

Иако ово звучи технички, није’не морам бити. У ствари, главни циљ овог плана’с програмерима треба да учине ДИИ ВПН-ове доступним готово свим веб корисницима. Управо сада’с релативно тешко и дуготрајно подешавање и одржавање прилагођеног ВПН-а, али Оутлине нуди узбудљиве могућности.

Зашто је Гоогле увео Оутлине ВПН?

Када су најавили Оутлине 2018. године, Гоогле је објаснио да је његов развој подстакао озбиљна забринутост због активности репресивних (и демократских) држава. А те проблеме су везали за општу забринутост “Лажне вести”.

Као што је у марту написао њихов главни пословни директор Пхилип Сцхиндлер, “То’постаје све теже разликовати шта’тачно (и није тачно) на мрежи” а Гоогле се осећао делимично одговорним.

Као одговор, гигант претраживача покренуо је своју Гоогле Невс Инитиативе која има за циљ да побољша квалитет новинарства и пружи новинарским организацијама технологију која им је потребна за напредак..

Али где се Оутлине уклапа у све ово? То’није тако јасно, али траг лежи у слогану “чинећи сигурнијим вијест о вијестима”. Када су 2017. године широм света убијени 71 новинари, а чини се да број расте, приватност може спасити животе. Тако да’дефинитивно је племенита намера иза онога што Гоогле ради.

Кључне карактеристике Гоогле Оутлине ВПН-а

Завршили смо’Не знам како ће се Оутлине ВПН развијати како се кодери прихватају и Јигсав врши додатна усавршавања, али знамо да ДИИ ВПН има неколико важних карактеристика.

  • Обично, Оутлине користи цлоудО инфраструктуру ДигиталОцеан да обезбеди простор за ВПН сервере, што би требало да обезбеди поуздане брзине и висок ниво заштите приватности. Међутим, корисници такође могу да поставе свој „уради сам“ ВПН на услугама попут Рацкспаце, Амазон ЕЦ2 или Гоогле Цлоуд Енгине.
  • ВПН користи протокол познат као Схадовсоцкс. Ово не’не могу личити на стандардне ВПН протоколе попут ОпенВПН-а. То’У ствари, теже је пратити, и требало би да буде много поузданији начин да се заобиђу мере блокирања гео, истовремено пружајући већи ниво личне приватности од традиционалних ВПН-ова.
  • Оутлине такође користи 256-битни АЕАД (Аутентично шифрирање с придруженим подацима) ради пружања врло солидне заштите на мрежи.
  • ВПН ради преко посебно креиране апликације, који је доступан за Андроид, Виндовс и ЦхромеОС, а верзије за иОС и МацОС планиране су за блиску будућност.
  • Постављање ВПН-а бр’т фрее, јер ће корисници морати да плаћају капљични простор на хостинг услузи као што је ДигиталОцеан.
  • Када је сервер креиран, сигурносни софтвер који користи ажурира се сваких сат времена да обезбеди сталну заштиту од претњи.
  • Апликација Оутлине може се користити за додавање онолико корисника колико је потребно, олакшавајући стварање новинарских мрежа за одређене публикације.
  • Гоогле је објавио Оутлине ин формат отвореног кода, и задржаће анонимни евиденције о паду, са но евиденције вашег стварног веб промета.

Исцртавање је најбоља ДИИ ВПН опција?

Знакови су да Гоогле Оутлине ВПН нуди моћан, једноставан за употребу начин постављања приватног ВПН-а и то дефинитивно ће бити корисно за истраживаче или новинаре који раде у политички репресивном окружењу.

Те бенефиције не’не мора се проширити на обичне веб кориснике у Немачкој или Сједињеним Државама, али Гоогле Оутлине ВПН сигурно је импресионирао кинеске стручњаке за безбедност. Рани тестови су то утврдили протокол заснован на сенкама могао би поуздано прескочити Велики кинески ватрозид - огроман бонус у земљи у којој је већина ВПН-а потпуно блокирана.

Лоша страна је била што су тестери имали ниже брзине када су користили Гоогле Оутлине ВПН, а приступ Нетфлику није био’могуће, бацајући сумњу на способност Схадовсоцкс-а да заобиђе блок стриминга. Дакле, ако живите у репресивној земљи и желите да изградите ВПН који можете контролисати који има ватрену моћ за пораз готово свих дигиталних зидова, изгледа да је Оутлине трик. Али немој’не очекујем да ће бити одличан за забаву.

Још једна корист од употребе сопственог ВПН-а у свету у развоју је трошак. Поуздани ВПН-ови попут ЕкпрессВПН или НордВПН долазе са цену која може бити превише за људе у сиромашнијим земљама. Ако одаберете опцију ДигиталОцеан, Оутлине кошта око 5 УСД месечно, са 500 ГБ података. Потенцијално, овакви уговори могу смањити трошкове безбедности на високом нивоу за медијске организације, побољшавајући дигитална права свих.

За људе из других делова света, главна привлачност коришћења овог ДИИ ВПН-а је мање везана за државни надзор него корпоративни надзор. Традиционални ВПН-ови имају једну велику ману: иако се штите од већине сноопера, корисници морају да се повере у власнике ВПН-а. Ако нису’Без поуздања, целокупна сврха ВПН-а је изгубљена.

Са “хомебрев” ВПН, те недоумице можете у потпуности уклонити (уз неке квалификације као и ми’видети доле). То’То није мали проблем када је многим ВПН-овима онемогућено да продају корисничке податке, а владе ће можда покушати да захтевају корисничке податке у будућности.

Како Оутлине ВПН оцењује сигурност?

У погледу сигурности, Оутлине је прилично импресиван. Сматра се да су Схадовсоцкс прилично сигурни и цијели је пакет много лакши за конфигурирање од ВПН-а темељеног на хардверу. Као што смо горе напоменули, Гоогле је напорно радио да убеди кориснике да им могу веровати током коришћења Оутлине-а, што је уверавајуће.

У ствари, Јигсав је извео а “извештај о пенетрацијском испитивању” (у суштини ревизија безбедности) платформе Оутлине и резултате је јавно објавио. Оваква отвореност је позитиван знак да Јигсав озбиљно схватају сигурност и сарађују са интернетском заједницом о приватности на овом пројекту.

Међутим, Гоогле није’т једина компанија која се бави Оутлине ДИИ ВПН-ом. Домаћини попут ДигиталОцеан-а играју кључну улогу у начину функционисања Оутлине ВПН-а. Када се пријавите за ВПН, морате да домаћину дате детаље о плаћању и идентитету, што може представљати безбедносну рањивост. То’дефинитивно треба имати на уму ако намеравате да користите Оутлине као безбедан ВПН. Ако имате било каквих недоумица у интегритет хостинг услуга, употреба ВПН-а спојеног ВПН-а може бити сигурнија опција.

Ипак, упркос неколико могућих проблема, Оутлине ВПН представља нови узбудљив додатак свету ВПН-а, са потенцијалом да помогне корисницима широм света. Ако функционише како је планирано, могао би постати златни стандард за услуге анонимности. Само престаните да га зовете ВПН!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 24 =