Мозилла се придружује редовима ВПН провајдера са Фирефок Привате Нетворк-ом


Јучер је Мозилла најавила повратак програма Фирефок Тест Пилот за бета тестирање својих надолазећих производа. Један од њих је Фирефок приватна мрежа ВПН услуга (или тачно, проки) у облику екстензије прегледача, коју такође можете тестирати пре него што она постане јавна.

То’није први пут да се Мозилла бави пољем кибернетичке сигурности. У 2018. години удружили су се са ПротонВПН, нудећи услугу куповине директно са екрана прегледача.

То’такође није прва компанија која је додала екстензију свом прегледачу. Опера ВПН је уграђена функција од 2016, али њено кинеско власништво, обимна евиденција и лоша покривеност сервера нису прошли’не помажем у придобијању корисника’ поверење.

Фокус на приватност

Иронично је да се ВПН-ови често користе како би се заобишли геоблокирање, бета проширење Фирефок Привате Нетворк-а тренутно је доступно само корисницима десктоп рачунара у САД-у. То значи да ако хоћете’долазиш са друге локације, ти’Требаће вам ВПН да бих тестирао онај од Мозилле.

ВПН услуга Фирефок приватне мреже

С друге стране, Фирефок приватна мрежа се не фокусира на уклањање гео блокова. Ова услуга се више односи на приватност, баш као и на већини тестних пилот пројеката. Стога Мозилла има за циљ осигурање и шифрирање јавних вифи веза и скривање ваше ИП адресе прије свега од веб страница и пратилаца огласа.

Политика приватности Фирефок приватне мреже

Потпуна ВПН услуга или не, потребни су сервери. По овом питању, Мозилла је била партнер Цлоудфаре-а, америчке веб-инфраструктуре и компаније за обезбеђивање веб локација. Након тога се поставља питање о правилима евидентирања овог поузданог партнера.

Обавештење о приватности Цлоудфаре-а

Ево’с оним што смо нашли у Цлоудфаре-у’с Обавештење о приватности:

 • Цлоудфларе примећује само ограничену количину података о ХТТП / ХТТПС захтевима који се шаљу Цлоудфларе прокију
 • Цлоудфларе ће посматрати вашу ИП адресу, одредишну ИП адресу, извор извора, одредишни порт, временску ознаку и токен који даје Мозилла, што указује да сте корисник приватне мреже Фирефок
 • Ако се повежете користећи нешифрирани ХТТП протокол, Цлоудфаре неће евидентирати ове податке
 • Цлоудфларе не може користити ниједан податак који обрађује, осим за побољшање перформанси услуге и за помоћ у уклањању погрешака
 • Сви подаци се чувају током 24 сата

Осим 24-часовног складиштења, све се чини мање-више у реду. Међутим, даља читања показују да много тога зависи и од Мозилла политике:

 • Цлоудфларе неће продавати, лиценцирати, подлиценцирати или давати било каква права на ваше податке било којој другој особи или ентитету без услуге Мозилла’изричито писмено одобрење

Обавештење о приватности Фирефок приватне мреже

Шта смо’читао сам на Цлоудфаре-у’веб страница је учинила да погледамо Мозиллу’и правним речима. Ево’шта су они’скупљам:

 • Подаци о вашем уређају, оперативном систему, верзији и јединственом идентификатору који се Мозилла повезује са вашим Фирефок налогом
 • Подаци о томе када инсталирате Фирефок приватну мрежу када користите услугу и повезаност с нашим анкетама и Фирефоком
 • За ову услугу потребан је Фирефок налог, који Мозилла шаље вашу адресу е-поште, локални језик и ИП адресу

Да сумирам, ти’Доста ћу давати Мозилла и Цлоудфаре да користе приватну мрежу. Али шта ти’Вратићу се још увек да се види. Једно је сигурно - ако ће бити плаћено, то мора бити и добро.

Функције приватне мреже Фирефок-а

Од сада, Мозилла није’Не даје нам много о могућим предностима коришћења Фирефок Привате Нетворк-а. Ево све три кључне карактеристике:

 • Заштита када је на јавним ВиФи приступним тачкама. Никад не знате ко је можда повезан на исту вифи мрежу - неки од њих можда покушавају да прате ваш веб саобраћај због осетљивих података, као што су лозинке или бројеви кредитних картица.
 • Сакривање ваше стварне ИП адресе. Ово помаже против оглашавања и других трећих страна које прате вашу историју прегледавања.
 • Пребацивање склопке за укључивање и искључивање у било којем тренутку. И последње, али не најмање битно, ова функција вам даје моћ избора када се заштитити и када опасно живети.

Како функционира приватна мрежа Фирефок

Пошто је једноставно проширење прегледача, Фирефок приватну мрежу је лако преузети и инсталирати. Једини додатни корак је пријава са вашим Фирефок налогом.

ВПН услуга Фирефок Привате Нетворк - како ради

Након тога, ти’Видећемо нову икону на десној страни адресе траке која показује да ли је проширење укључено, искључено или вам је потребна пажња због проблема са везом или пријављивањем..

Шта’С друге стране, свој Фирефок налог можете подесити тако да синхронизује додатке како би приватна мрежа била доступна на било којој радној површини коју користите.

Ограничења проки сервера

Као и остали проки сервери, Фирефок Привате Нетворк подложан је истим проблемима. Прво и најважније, штити само саобраћај вашег прегледача, што само по себи има неке изузетке. Ваш претраживач користи различите протоколе за комуникацију са веб локацијама које сте’посећујете, али проки ће заштитити само ТЦП (протокол за контролу преноса) део. То значи да су неке активности, попут ваших видео конференција на Гоогле Хангоутс-у или Фацебоок Мессенгеру, победиле’не може да буде шифровано.

Наравно, победила је екстензија за прегледач’Не можете бити у стању да заштитите било какав саобраћај који пролази кроз друге апликације, попут торрент клијената. То’Могуће је само са ВПН-ом који шифрира сав ваш мрежни саобраћај. Можете сазнати више о разлици између проки-ја и ВПН-а.

Иако приватна мрежа Фирефок није пуноправна ВПН услуга, већ је екстензија за прегледач, али то не’Мислим, Мозилла планира да се заустави на томе. Обновљени програм Тест Пилот разликује се од свог претходника јер омогућава тестерима да осете производе и услуге који могу бити изван Фирефок прегледача. Дакле, док проширење за прегледач обично долази после ВПН-а, ко’да кажем да може’не може бити обрнуто?

Када се покрене приватна мрежа Фирефок

Мозилла није’не наведите тачан датум када ће Фирефок приватна мрежа бити јавно доступна. Али на основу информација на њиховој веб локацији, протећи ће најмање неколико месеци пре завршетка затвореног бета тестирања. Оптимистично, јавну бета верзију можемо видети пре Нове године.

Је ли Мозилла Фирефок приватна мрежа бесплатна?

Фирефок приватна мрежа је за сада бесплатна и није било конкретних разговора о ценама. Али Мозилла није’Не могу рећи да ће и услуга заувек бити бесплатна. Такође, не би ни било’не би требало бити пуно смисла у ограничавању затворене бета верзије на кориснике у САД само ако није било планова да се понуди производ намењен овом тржишту у блиској будућности.

Вероватно је да ће наплатити премијску верзију, али не би требало’не могу бити значајна сума ако их има’заиста не помажу својим корисницима да избегну геоблокирање и друга ограничења интернета.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 94