Mi a helyzet a decentralizált, P2P, Blockchain VPN projektekkel?


A szóval “blockchain” belépve egyre szélsőségesebb kombinációkba, a Blockchain VPN meglehetősen szelídnek hangzik - valami, amiről tudta, léteznie kell, de nem‘t nagyon tudom, hol és hogyan. Valójában a hol és hogyan nem a legegyszerűbben megválaszolandó kérdések, de az’mi vagyunk mi’itt vagyok. Tehát olvassa tovább és tanulja meg a blokkláncú VPN csínját-bínját.

Mi köze van a blockchainnek a VPN-hez??

A válasz megkezdéséhez először meg kell említeni a rendszeres virtuális magánhálózat legfontosabb kritikáit.

Sokan már tudják, hogy a VPN-k lényege, hogy leválasztják a felhasználót az online tevékenységektől - hogy biztosítson szabadságot az interneten. Ennek módja az alagútálási protokollok (amelyek titkosítják a forgalmat, amikor az egyik digitális pontról a másikra haladnak) és a VPN-kiszolgálók (amelyek falot teremtenek arra, hogy mögötte állhassanak, megváltoztatják az IP-címet a gazdaszerver szemében és a gazdaszerver IP-címének megváltoztatása az internetszolgáltató (ISP) szemében.

Ennek az eljárásnak köszönhetően elrejti az interneten végzett tevékenységeit az internetszolgáltatójától és ennélfogva a kormánytól is. Ezen túlmenően kiválaszthatja, hogy melyik helyén helyezkedik el - csak csatlakoztasson egy VPN szerverhez az Egyesült Államokban, és a Netflixhez hasonló webhelyek feltételezik’egy amerikai székhelyű felhasználó.

Amikor a VPN-ek úgy működnek, ahogyan hirdetik, fantasztikus eszköz. Ugyanakkor a kialakításuk olyan problémákat vet fel, amelyeket a rendszeres felhasználók nem tudnak elhomályosítani.

A Blockchain VPN-szolgáltatók felismerik ezeket a kérdéseket, és megoldást mutatnak be. Felismerik, hogy a szokásos VPN szolgáltatásokkal kapcsolatos fő kérdés a VPN társaság, amely egy központi csomópont, ahol minden felhasználói forgalom megy keresztül. Hogy’Ezért van minden VPN-nek valamilyen kijelentés “fakitermelés” - adatok tárolása a felhasználói kapcsolatokról, tevékenységekről vagy identitásokról. Azt’Ezenkívül a VPN-szolgáltatók, amelyek felhasználói adatokat adtak a bűnüldöző szerveknek, annyira gonoszak.

Centralizált VPN vs decentralizált VPN

A naplózással kapcsolatos igazság az, hogy minden egyes VPN-szolgáltatás technikailag képes tárolni az összes információt, amelyet a felhasználókkal kapcsolatban megkap. És el tudja adni mindazt az információt harmadik felek számára, ha azt akarja. A VPN-k természetesen megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy minimalizálják naplózási igényüket. Például eltávolíthatják azokat a korlátokat, amelyeket a VPN-szolgáltatások általában a felhasználók számára szabnak - sávszélességet, adatátvitelt, egyidejű kapcsolódási korlátokat. E korlátozások bevezetésének szükségessége nélkül a VPN-k technikailag meg tudják szüntetni a naplózást. Egy dolog, amit tudnak’nem csinálni? Távolítsa el a bejelentkezési képességüket.

A Blockchain VPN-k megpróbálják ezt a problémát félrevezetni. Eltávolítják azt a központi csomópontot, amelyen minden felhasználói forgalomnak át kell mennie, és ehelyett egy önkéntes csomópontok decentralizált hálózatát kínálják, mint például a Tor.

Különbségek a blockchain VPN és a Tor között

Az alapvető feltételezés mögött A Tor és a P2P blokklánc VPN hasonló. A Tor-hálózat használatakor a felhasználó’A forgalmat egy sor önkéntes közvetítőn keresztül továbbítják - lényegében azok az emberek, akik szervereket működtetnek a forgalom átadása érdekében (hogy ne hangosuljanak…) szívük jóságából. Minden egyes relén a forgalom ezen felül titkosítva van, és csak az utolsó csomópont képes visszafejteni a forgalmat és továbbítani azt a gazdaszerverre..

Ez egy jó rendszer, de ennek számos gyengesége van. E hiányosságok közül az első az, hogy nincs’ezek közül sok önkéntes csomópont - csakúgy, mint nincs’t sok önkéntes. Ez nagyon gyenge sebességet eredményez, és többé-kevésbé lehetetlenné teszi bizonyos tevékenységekben való részvételt, amelyekért imádjuk a rendszeres VPN szolgáltatásokat. Torrenting, például.

Talán még ennél is fontosabb, hogy a csomópontok alacsony száma biztonsági kérdést vet fel. A hálózat jelentős részét irányító támadó képessé teheti a forgalom visszavezetését a forrására, vagy visszafejteni. Ez elsősorban a magánélet védelmére irányuló szolgáltatás igénybevételének teljes célját képezi.

A legjobb példákban a Blockchain VPN nagyjából ugyanazt a rendszert veszi igénybe, de a blockchain segítségével gazdaságosságot vezet be a hálózatba, lehetővé téve ugyanakkor, hogy decentralizált és névtelen maradjon. Ha ezen blokkláncú VPN-fejlesztők némelyikébe hittünk, ez a hálózat használatát is sokkal olcsóbbá tenné, mint egy normál VPN-t - a forgalom mindig a hálózat legolcsóbb és leggyorsabb csomópontjai felé irányul. A gazdasági ösztönzők remélhetőleg megoldják a hálózati méret kérdését, ezáltal a sebesség és a biztonság kérdését is.

Ennek ellenére itt is vannak aggodalmak.

Jól hangzik - mi’s a probléma?

számítógép

Nos, egy dologért, kivéve, ha a hálózat valóban jó méretre növekszik, ugyanazok a problémák vonatkoznak (feltehetően) továbbra is, mint a Tor esetében. A hálózat jelentős részének ellenőrzése lehetővé teheti a támadók számára “eljutni a felhasználóhoz.”

Egy másik szempont, amelyet a Hola VPN történetét követõk ismernek fel. A Hola hírhedten árnyékos VPN-szolgáltatás, amelynek egy érdekes tulajdonsága van - eladja a felhasználót’alapjárat sávszélessége a hálózat többi felhasználójának. Alapvetõen, ha Holat futtat, és nem tesz semmit a számítógépén, a VPN az internet-kapcsolattal más emberek irányításához fogja használni.’forgalom.

Elég tisztességes - ha VPN-t akar ingyen, akkor az is’Csak akkor fogok másképp fizetni érte. A kérdések másutt kezdődnek. Pontosabban, a Hola-nak van egy Luminati nevű párhuzamos társasága is, amely a Hola VPN-felhasználók tétlen sávszélességét értékesíti a vállalkozások számára. Egyszer Luminati eladta ezt a sávszélességet valakinek, aki úgy használta, mint egy botnet - egy számítógépes támadás során. Amikor valami ilyesmi történik, a végcsomópontok hibáztathatók.

Láthatja, hol vagyunk’újra megy ezzel. Ha te’Néhány csúnya forgalomcsere végcsomópontja a blockchain VPN hálózaton, hol marad ez pontosan?

Természetesen vannak más fontos kérdések is, amelyeket figyelembe kell venni. Például Még azt kell megvizsgálnunk, hogy az ilyen hálózatban a sebesség jó-e, nem is beszélve arról, hogy képes versenyezni a szokásos VPN szolgáltatók legfelső szintű csupasz fém szervereivel. Is, A P2P VPN-k fele, amelyet megnéztünk, még multi-hop sem (ami a kilépő csomópontot ugyanolyan képes naplózni az adatokat, mint a VPN szerverek lennének).

Ezen és más aggályok megválaszolására irányuló kísérleteket vadonban kell találni.

A blokkláncú VPN-piac, mint amilyen van

Blockchain piactér

Jelenleg a blokkláncú VPN-piac nem tűnik nagyon lenyűgözőnek. Néhány észrevehető név létezik, de a szolgáltatások maguk a fejlettség különböző szakaszaiban vannak. Ott’s A Privatix, a Mysterium Network, az Orchid és a Lethean többek között. Úgy tűnik, hogy ezek mindegyike kissé fejlődött, mióta néhány hónappal ezelőtt utoljára ellenőriztük, és mindegyikük a belátható jövőben valamilyen blockchain VPN terméket szállít. Talán az egyetlen kivétel itt az Orchidea, amelynek weboldala továbbra is csak nyitóoldal (bár a whitepaper úgy tűnik, hogy mindegyikük a legmeggyőzőbb).

Az elmúlt pár hónapban mi’felkeresett mindezeket a projekteket, és feltette őket ugyanazokkal a kérdésekkel, amelyeket a cikk előző szakaszában vetünk fel. Az egyetlen, aki mélyrehatóan kommentálta a Lethean-t, ehhez adunk nekudót. Függetlenül attól, mi’Megvizsgáljuk az egyes projekteket egymás után, és megpróbálunk válaszolni néhány kérdésre.

Orchidea

Bizonyos értelemben, Az Orchid tűnik a legkomolyabb projektnek. Az USA-ban található Delaware Orchid Labs számos embert egyesít meglehetősen nyilvános nyilvántartással - olyan emberekkel, akik jól beszélnek és jó hírnév miatt aggódnak. A többi P2P VPN-projekt legtöbbjének nincs sem ez a PR-eszköz, sem az általa létrehozott személyes felelősségvállalás szintje.

Az orchidea emberek ismerete és tapasztalata egyértelműen megmutatkozik a fehér papírban. Nagy figyelmet mutat a részletekre, és lefed néhány, a P2P Blockchain VPN elképzelése ellen gyakran hivatkozott aggodalmat..

Először is, az Orchid megoldást kínál annak veszélyére, hogy valaki a hálózat nagy részét irányítja. Ez úgy történik, hogy megakadályozza a támadókat abban, hogy aránytalan számú sávszélesség-eladót üzemeltessenek, az arányukhoz képest az Orchid-hálózat teljes számítási teljesítményében.

Ez nem’Az egyetlen támadás forgatókönyve az Orchid megoldásokat kínál. Nyertünk’ebbe belemenni - elég mondani ők’megtettem a házi feladatukat.

Másodszor, Az orchidea védi a kilépő csomópontokat a sávszélességük visszaéléseitől a feketelisták és a fehéralisták használatával. Alapvetõen, ha te’egy olyan sávszélességű eladó, aki például Németországban lakik, és szeretné megakadályozni az embereket abban, hogy az Ön IP-jét torrenting céljából használják - ezt megteheted a P2P forgalom feketelistájában. Ez minden bizonnyal megoldás, de kíváncsi vagyunk arra, hogy a piaci rendetlenség túl sok-e a kényelem érdekében. Vagy az, hogy legyen’elég.

Noha az Orchid csapat magabiztosnak tűnik abban, hogy hálózatuk versenyképessége versenyképes lesz, szkeptikusak maradunk. Ez különösen igaz az Orchidra, ahol a kapcsolatok vannak “multi-komlóval,” tehát több reléken haladnak át, mielőtt elérnék a gazdaszervert.

orchidea Labs céloldal

Némi kezdeti pénzügyi siker után (a befektetők több mint 36 millió dollárt fizettek az érmék vásárlásának jogáért a nyilvános ICO alatt), úgy tűnik, hogy a projekt gyanúsan csendes lett. A weboldal továbbra is csak egy céloldal, néhány kedves logóval és közösségi linkekkel. A hivatalos Reddit hónapok óta nem aktív, és a legfrissebb felhasználói megjegyzések az állapotfrissítésekre továbbra sem válaszolnak. Orchidea’A Twitter oldala továbbra is aktívan jelenik meg, de a hozzászólások elsősorban nem állnak kapcsolatban az Orchiddal (bár be kell vallanunk - mégis’s érdekes cikkek jó forrása).

Ez nyugodt a vihar előtt? Találd ki’Meg kell várnom, és megnézem.

Mysterium Network

Az Orchiddal ellentétben a Mysterium ICO-t végzett, mielőtt aktív termékkel rendelkezett, és közel 15 millió dollárt gyűjtött be. Az Orchideával ellentétben, A Mysterium nagyon aktív volt a frissítésekkel, és képes volt alfa verziót készíteni. A felhasználók tesztcsomópontot is futtathatnak a hálózaton (ha rendelkeznek erre a műszaki ismeretekkel), vagy kipróbálhatják a VPN-t.

mysterium network alfa statisztika

A Mysterium Network ezzel kapcsolatos problémák nem foglalkoznak a sebességgel, a különféle támadási forgatókönyvekkel vagy a kilépési csomópont sebezhetőségével. A Mysterium GYIK-ban egy kérdés található: “Mi lenne, ha valaki illegális célokra használja a csomópontomat?” A válasz kissé zavaró:

“Akkor valószínűleg megsértik a törvényt. Az ügyfélszoftver telepítésével a felhasználók vállalták, hogy azt kizárólag legális célokra használják, és elkerülik a bűncselekményeket vagy az illegális tevékenységeket.”

Oké, akkor az ügy lezárult?

A többi kérdés az “Jogi” A GYIK szakasz egy aggasztó magatartást árul el, alapvetően megismételve, hogy ha a törvény értelmezése helyes, akkor a dolgoknak rendben vannak. Hívj minket régimódinak, de mi’d inkább a megoldásokat részesíti előnyben, mint a vigaszokat.

Megértésünk szerint ezt A misztérium szintén nem’t kínál multi-hop, ami még nagyobb gondot okoz. Lehet, hogy az egyes csomóponti futók kevésbé láthatók célpontok azok számára, akik felhasználói adatokat szeretnének szerezni, ám valószínűleg kevésbé vannak az ellenállásuk eszközei is, ha célokká válnak..

A MYST token nem olyan vonzó, mint az ICO idején volt, és úgy gondoljuk, hogy ennek jó okai vannak.

Privatix

Ez az eszköz nagyon hasonlít a Mysterium Network-hez. A Privatixnek is van egy terméke az alfa szakaszában, és már megvan a nyilvános ICO (körülbelül 2,4 millió dollárt gyűjtöttek). A whitepaper hatalmas - 78 oldal (!) -, és még 9 másik nyelvre is lefordították.

privatix whitepaper nyelvek

Ugyanúgy, mint a Mysterium, A Privatix keveset tett a legsürgetőbb biztonsági kérdések megoldására. Például úgy tűnik, hogy kapcsolataik egy ugrás, felveti a kérdést, vajon ez valóban jobb biztonság-szempontból jobb, mint a központosított megoldások. És ők nem is’t kielégítő megoldást nyújt a kilépő csomópont biztonságához.

A Privatix whitepaper szerint:

“Minden ügynök rendelkezésére bocsátunk egy dokumentumot, amelyben kijelenti, hogy társaságként bérbe adjuk hálózatunkat felhasználásukra, és azt újra eladjuk. Ez a dokumentum az ügynököt tartalmazza’s csomópont IP-jét és hash-ját a blockchain-ban, és az ügynök letöltheti az irányítópultjáról.”

Először is, ez kissé úgy hangzik, mint a naplózás. Másodszor, nyitva hagyja a kérdést, vajon ez a megoldás segít-e a felhasználókat kiszabni a jogi veszély alól. Ez valószínűleg az ügynöktől függ’országa, az egyedi eset és így tovább. A Mysterium emberei legalább nem’Nem úgy teszünk, mintha tudnák, hogy a helyzet miként alakulhat majd vadonban.

Mint ezeknek az eszközöknek is, úgy tűnik, hogy nincs ok, miért tudnának olyan szintű teljesítményt nyújtani, amely versenyezhet a legjobban központosított VPN szolgáltatásokkal.

Lethean

Végül, de nem utolsósorban, van Lethean, akik elég kedvesek voltak, hogy kérdéseinkre részletes és őszinte módon válaszoljunk. Ez a projekt néhány szempontból különbözik, másokban hasonló.

lethean vpn alapvető jellemzői

A korábban említett P2P blokklánc VPN szolgáltatásokkal ellentétben a Lethean nem működik az Ethereum blokkláncon, és érmék nem ERC20. Az Ethereum főkönyvi nyitottságát, mint adatvédelmi kérdést hivatkozva, Lethean úgy döntött, hogy más algoritmusra, a CryptoNight protokollra támaszkodik.. Lethean szerint ez “megnehezíti a tranzakciók küldését egy RingCT nevű folyamaton keresztül, amely több bemenetet és kimenetet hoz létre, hogy elrejtse a küldőt a külső forrásoktól.”

Lethean tervezi egy “Fokozott adatvédelmi mód,” ami lényegében multi-hop szolgáltatás. Jelenleg a Lethean csak böngésző-kiterjesztésként érhető el, és csak egy-hop kapcsolatot kínál. Ennek 2019 második negyedévében egy bizonyos ponton meg kell változnia. Addig a szoftver ugyanolyan adatvédelmi problémától szenved, mint a Mysterium vagy a Privatix.

Ami a kilépő csomópont biztonságát sávszélességük visszaélése ellen illeti, Lethean ugyanazt a választ adja, mint a Mysterium vagy a Privatix. Egyrészt a kilépési csomópontoknak kell tartaniuk “óvintézkedések annak biztosítására, hogy a végfelhasználók betartják a helyi előírásokat.” A másikon, “a pénztárca olyan adatokat tárol, amelyek igazolják, hogy a kilépési csomópont helytelen-e’A sávszélességet nem az a személy végezte, aki a kilépési csomópontot üzemelteti.”

Ezenkívül, Lethean szerint ez “Ez a kérdés az összes VPN-szolgáltatót érinti.” Nem értünk egyet, és felhasználjuk ezt a lehetőséget, hogy felvegyük egy pontot, amelyet mi’már röviden megérintette. Gyakorlati szempontból a forgalom visszaélése nem olyan nagy aggodalomra ad okot a VPN-szolgáltatók számára, mert bízhatnak egy jogi kérdések kezelésére felépített struktúrán.. Gyakran működnek offshore héjakat gyártó társaságok lepleében. És még akkor is, ha nem’t, törvényes csapatokkal rendelkeznek a rendészeti kérdések kezelésére.

Ez vonatkozik a felhasználói adatvédelmi kérdés megvitatására is - a felhasználók megbízhatnak egy jó VPN-ben, hogy köztük álljanak, és például a bűnüldözésben (természetesen egy pontig). Eközben a P2P VPN szolgáltatások esetében a felhasználóknak olyan személyekre kell támaszkodniuk, akik nem felelősek személyazonosságuk védelméért.

Végül mi’szeretném kiemelni a Letheant’Válasz a teljesítményről:

“A VPN-szolgáltatások sebessége nem kapcsolódik magához a blockchain-hoz. A blokklánc a fizetési mechanizmus, és nem az a mód, amellyel a VPN vagy a böngészőbővítmény az interneten keresztül zajlik a forgalom alakulására. A csatlakozás és a fizetés megérkezése után, amennyiben a csomópont jó minőségű, a teljesítménynek meg kell egyeznie minden más VPN-szolgáltatással.”

Természetesen igazuk van. azonban, okunk azt állítani, hogy a P2P VPN (szinte) soha nem lehet olyan gyors, mint a legjobb centralizált VPN szolgáltatások, pontosan a csomópont minősége. Egyszerűen fogalmazva: a részvénytársaságot úgy hozták létre, hogy finanszírozza drága vállalkozásokat - kereskedési poszterek építését az indiai kereskedelmi út mentén vagy a szükséges infrastruktúra kiépítését, hogy a VPN-felhasználók gyors kapcsolatot biztosítsanak..

Talán az az érv lehet, hogy ezeket a csomópontokat nem magánszemélyeknek kell üzemeltetniük. Hogy’Valószínűleg igaz, de csak több kérdést vet fel - nyerhetnek-e ilyen társaságok profitot egy ilyen infrastruktúrán anélkül, hogy árnyékos gyakorlatokat alkalmaznának? Az ilyen cégek, ha sikeresek, többé-kevésbé megegyeznek-e a mai centralizált VPN-szolgáltatókkal?

Blockchain VPN - következtetéseink

A blockchain alapú P2P VPN iparág vizsgálatát elmondhatjuk kritikáik érvényesek, de megoldásuk kétségeket vet fel. Még ha ezen eszközök fejlesztõinek is sikerül megoldania a biztonsági kérdéseket (amint az Orchid látszólag megtette, legalább papíron), továbbra is fennáll a versenyképesség kérdése.

A szokásos VPN-ipar legjobb szereplői kiváló teljesítményt és gazdag szolgáltatási csomagot kínálnak a felhasználók számára. Mi nem’nem láthatjuk, hogy a magán sávszélesség-eladók hogyan versenyezhetnek olyan sebességgel, mint például az Astrill VPN felhasználói.

Látunk egy rést hol ezek az eszközök hasznosak lehetnek - alulfejlesztett, cenzúra-nehéz államok. Ennek oka az, hogy a P2P hálózat csomópontjait elméletileg az internetszolgáltatók nehezen tudják blokkolni, mint a VPN szervereket. Ezenkívül az a tény, hogy a felhasználók csak az általuk használt forgalomért fizetnek, nem pedig az általános előfizetési díjat, a szolgáltatások megfizethetőbbé válhatnak. Például a Privatix becslései szerint a P2P VPN szolgáltatások felhasználói “évente kevesebbet fizetnek, mint 5-10 dollár.”

Ha azonban ezeknek a VPN-knek csak niche-vonzereje van, és nem különösebben jövedelmezőek, akkor az ösztönző rendszer szétesik.

Egyelőre javasoljuk a szokásos VPN-szolgáltatás választását. Csak befektetés előtt győződjön meg arról, hogy elvégezte kutatását - A legjobb VPN szolgáltatások listánk jó hely a kezdéshez!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =